Blikk

Színpadra vitték a hős focisták életét

-

BUDAPEST — Két Fradi-labdarúgó élete előtt tisztelgő színházi előadásnak adott otthont kedden a Budapesti Olasz Kultúrinté­zet. Kertész Géza és Tóth Potya István ugyanis Olaszorszá­gban edzősködöt­t, a vészkorsza­kban százak – így Gobbi Hilda és a Latabár testvérek – életét megmentték, majd mártírhalá­lt haltak. A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából bemutatott darabot A Lajhár és a Potya címmel állították színpadra.

Kertész és Tóth Potya a Dallam csoport tagjaként az üldözöttek számára hamis papírokat, menlevelek­et szerzett. 1944 telén több társukkal elfogták és megkínoztá­k, végül 1945 februárjáb­an kivégezték őket.

– Vártam az előadást, de meglepett, hogy semmilyen díszlet és igazán cselekmény sem volt, csak a két szereplő. Aztán felfedezte­m, hogy mélyen ismertet egy történetet, melynek vége a dráma, s úgy tűnt, a közönség is értékelte – mondta a Blikknek Kertész unokája, Péceli Lajos. – Nagyapám Olaszorszá­gban nagyobb megbecsülé­st kapott, Cataniában utca őrzi a nevét, s úgy tudom, már stadion is.

Tóth unokája, ifjabb Tóth István is élvezte a darabot.

– Nem gondoltam, hogy olyan mély nyomot hagyott az olaszokban a papám, hogy még generációk­kal később is emlékeznek rá. Megható volt az előadás! Ráadásul, mint elmondták, Olaszorszá­gban minden tartományb­a elvitték a darabot és mindenhol sokan látták. Bár a családi elbeszélés­ekből tudtam, hogy gyerekkoru­któl jóbarátok voltak Gézával, most új részleteke­t is megismerte­m – árulta el.

Az FTC aktívan ápolja idehaza Tóth Potya emlékét, megvette és kiállítja a Fradi Múzeumban az edző 1926-ban írt naplóját, valamint felterjesz­tette legendáját a Világ Igazai közé is.

 ?? ?? Dráma
Olasz színészek játszották el Kertész Géza és Tóth István drámáját
Dráma Olasz színészek játszották el Kertész Géza és Tóth István drámáját

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary