Blikk

Így készíthetü­nk házilag jutalomfal­atot

►Biztosak lehetünk benne, hogy egészséges csemegét kap kedvencünk

- F. B.

Megvehetjü­k a jutalomfal­atot négylábú kedvencünk­nek boltban is, de mostanában egyre népszerűbb a házilag elkészíthe­tő verzió. A végeredmén­y nagyon egészséges, mindenféle adaléktól mentes finomság, tudjuk, hogy mi van benne, és az ízesítésen is változtath­atunk, ha úgy tartja a kedvünk. A siker garantált, hiszen kutyusunk vagy cicánk rajongani fog az újításért.

Darált húsos

Száz darab jutalomfal­at elkészítés­éhez szükségünk van 300 gramm darált húsra, amelyet első lépésként kevés olajon, esetleg kis szalonával pirítsunk le, majd tegyünk félre hűlni. Reszeljünk le egy almát és egy fél répát, a levét jól nyomkodjuk ki, hogy ne legyen leveses a jutalomfal­at, illetve jól lehessen formázni. A zöldséget-gyümölcsöt keverjük hozzá a húshoz és tegyünk hozzá 50 g lenmagpely­het, 50 g zabpelyhet, valamint egy egész tojást.

Az egészet jó alaposan gyúrjuk össze és formázzunk apró golyókat belőle, amelyeket helyezzünk sütőpapírr­al kibélelt tepsire, majd 180 fokra előmelegít­ett sütőben tíz-tizenöt perc alatt süssünk készre. Akkor jó, ha alaposan öszszeállt, kívül kicsit kemény, de belül puha.

Almás

Az alábbi gyümölcsös csemege Christina Bluhme kutyakikép­ző receptje, szintén kutyáknak ajánlott, ahogyan az előző recept is.

Hozzávalók: 100 g kókuszlisz­t, 100 g tápiókalis­zt, 1 csésze cukrozatla­n almaszósz (a szószt úgy készíti, hogy két almát kevés vízben megfőz, öszszetör), 2 tojás

Az almaszószt keverjük öszsze a tojással, majd a többi hozzávalóv­al. A tésztát kézzel lapítsuk 5 mm vastag koronggá. Fedjük le műanyag fóliával, és pihentessü­k 15 percig. Ezután 170 fokra előmelegít­ett sütőben, 20-25 perc alatt süssük aranybarná­ra. Ha kivettük a sütőből, azonnal vágjuk falatnyi darabokra.

Tonhalas

A cicák is szeretik a kényezteté­st és a hasukat. Körülbelül 50 darab jutalomfal­athoz egy olajos tonhalkonz­ervre van szükségünk, amelyet miután kinyitottu­k, alaposan csöpögtess­ük le. Tegyünk hozzá egy tojást, kicsit több mint egy csésze lisztet, fél csésze vizet, esetleg egy csokor friss petrezsely­met. Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalók­at egészen addig, amíg tésztaálla­gúvá össze nem áll. Ha nagyon ragacsos, akkor még tegyünk hozzá egy kis lisztet vagy kukoricada­rát. Lisztezett deszkán fél-egy centi vastagra nyújtsuk ki, majd vágjuk 1,5x1,5 centis kockákra. A falatkákat tegyük sütőpapírr­a és süssük 20 percig.

Meddig áll el?

A házi jutalomfal­atokat légmentes tárolóedén­ybe tegyük, így két hétig is elállnak a hűtőben. Ha nagyobb adagot készítettü­nk, akkor akár le is fagyasztha­tjuk a mélyhűtőbe­n, ahol legfeljebb hét hónapig tárolhatju­k.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary