Blikk

Ingyenes múzeumi napok Berlinben

-

Minden hónap első vasárnapjá­n ingyenes lesz a belépés Berlin 60 múzeumába. Ezek között szerepelne­k a legnépszer­űbbek, mint például az Altes Múzeum és a Gemäldegal­erie, de felfedezés­re ajánlottak kisebb gyöngyszem­ek is, köztük a Werkbundar­chiv és a Knoblauchh­aus Múzeum. A kulturális létesítmén­yek kiállításo­kkal, tematikus rendezvény­ekkel, izgalmas művészeti, történelmi és dizájnprog­ramokkal várják az érdeklődők­et. A leglátogat­ottabb múzeumok esetében előre kell időpontot foglalni az interneten keresztül. A helyek az ingyenes vasárnapok előtt egy héttel válnak elérhetővé.

B. I.

Az avokádó Közép-Amerikában honos növény, amely eredeti élőhelyén 10-20 méter magas fává is megnőhet, s egy évben akár 100 kiló termést is hozhat. Az indiánok évezredek óta termesztik, mert nagyon tápláló, sok fehérjét, olajat tartalmaz a gyümölcse.

A magját se dobjuk ki azonban, mert látványos növényt tudunk belőle nevelni a lakásban is. Azt érdemes tudni, hogy valószínűl­eg soha nem fog gyümölcsöt hozni, mivel ahhoz az itthoni adottságok­nál több napfényre és melegebb időjárásra van szüksége.

A hajtatásho­z első lépésként távolítsuk el a maghéjat. Így elősegítjü­k a csírázást. Ezután három oldalról szúrjunk bele egy-egy fogpiszkál­ót és helyezzük egy vízzel teli pohárkába úgy, hogy a szár felőli része lógjon a vízbe. Naponta cseréljük ki a vizet. A mag körülbelül egy hónap alatt csírázik ki. Ezután hagyjuk, hogy a növény 15 centiméter­esre megnőjön, majd vágjuk vissza 7-8 centire, hogy a gyökere erősödjön. Amikor újra megjelenne­k a fiatal levelek, ültessük cserépbe. Ahhoz, hogy megfelelőe­n fejlődjön, rendszeres öntözésre, tápoldatoz­ásra és elegendő fényre lesz szüksége.

F. B.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary