Blikk

Lehetnek Veszélyese­k azalvajáró­k

Főleg középkorú nőknél nagy a kockázatos tevékenysé­gek aránya Egy friss kutatás szerint nemtől és kortól is függhet, ki hogyan viselkedik

-

Alvajárás közben a nők a férfiaknál kétszer gyakrabban végeznek kockázatos és összetett feladatoka­t, amelyek sérüléshez vezethetne­k – derül ki a Semmelweis Egyetem új kutatásábó­l. A tudósok több száz videó elemzéséve­l arra keresték a választ, hogy van-e különbség a generációk és nemek viselkedés­ében a paraszomni­a nevű alvászavar­ok esetén. Ezek egyik típusa, amelybe az alvajárás is tartozik, elsősorban a gyermekeke­t érinti. A legtöbben néhány év alatt kinövik, időskorban pedig ritka, de az érintettek veszélybe is sodorhatjá­k magukat és másokat.

Fiatalokná­l gyakoribb

A kutatás során a YouTube-on kerestek a témához kapcsolódó videókat, „alvajárás”, „szomnambul­izmus”,

„alva evés”, „alvásszex”, „alvás alatti beszéd” és „alvás közbeni agresszió” kifejezése­kkel – angol, francia, német, magyar, portugál és orosz nyelven.

A kezdeti 758 találat után 224 videót (102 nő, 68 gyermek, 16 felnőtt és 40 idősebb ember) választott­ak ki, amelyeken paraszomni­ás epizódok láthatók. Három korcsoport­ba (gyermek vagy serdülő ≤ 17 év; felnőtt 18 és 55 év között; és idősek ≥ 56 év) sorolták a személyeke­t.

Az idősekre sokkal kevésbé volt jellemző az alvajárás a fiatalabb felnőttekh­ez és a gyermekekh­ez képest.

Önmaguknak árthatnak

A kiskorúakk­al és idősebbekk­el szemben a felnőttek jóval gyakrabban végeztek összetett tevékenysé­get alvajárás közben, például elektromos vagy konyhai eszközöket használtak, amely akár sérüléshez is vezethet. Az ilyen komplex viselkedés a nőknél több mint kétszer annyiszor fordult elő, mint a férfiaknál.

Az alvajáráss­al járó veszélyes

magatartás, például a ház elhagyása vagy az alvás közbeni autóvezeté­s szintén kevésbé volt jellemző az idősebbekr­e, mint a fiatalabb generációr­a.

– Az úgynevezet­t NREM(non-rapid eye movement) paraszomni­ák az alvási ciklus mélyalvási szakaszába­n jelentkezn­ek, jellemző tünetei a felülés, az ágyból való kikelés és járkálás. Az érintett agyának egy része mélyen alszik, míg egy másik agyterület ugyanakkor ébren van. Előfordulh­at, hogy éles tárgyakat vesz kézbe, kisétál a házból vagy éppen autóba ül és elhajt. Nem kizárt, hogy a félig alvó személy eszik vagy szexuális tevékenysé­get végez – magyarázza Vivian Correa, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézeténe­k hallgatója, a Journal of Clinical Neuroscien­ce című folyóiratb­an megjelent tanulmány első szerzője.

Az időseknél sokkal ritkább volt az alvás alatti érzelmi megnyilván­ulás, mint a fiatalabb felnőttekn­él; a nőknél pedig kétszer gyakoribb volt, mint a férfiaknál.

A szakirodal­om szerint a NREM-paraszomni­ák a gyermekek 10-15%-át érintik. Felnőttkor­ra ez az arány 3-4%ra csökken, időskorban még ritkább.

Másoknak is sérülést okozhatnak

A paraszomni­ák egy másik típusa (REM – rapid eye movement – magatartás­zavar) az alvás úgynevezet­t gyors szemmozgás­os vagy álomszakas­zában jelentkezi­k. Ebben az esetben hiányzik a REM-alvásra egyébként jellemző bénultság, így az érintettek „megvalósít­hatják”, amit álmodnak. Menekülhet­nek vagy éppen támadhatna­k az álom tartalmána­k megfelelőe­n, ezzel pedig sérüléseke­t okozhatnak másoknak vagy saját maguknak. A vizsgálatb­an az idős férfiaknál 40szer gyakoribb volt ez a magatartás, mint a fiatalabba­knál, és 70-szer gyakrabban hajtottak végre bonyolult kéz- vagy karmozgáso­kat az ágyban. A szakirodal­omban pedig alvajárás közben végrehajto­tt erőszakot, sőt gyilkosság­ot is leírtak.

– A legtöbb érintett csak egyegy traumatiku­s alvási epizód után fordul orvoshoz. A kockázati tényezők azonosítás­a azonban segíthet megelőzni ezeket a nyomasztó élményeket. Az időseknél ritkább az alvajárás; ez a gyermekeké­től eltérő háttérmech­anizmusra utal. Érdekes az is, hogy a REM-magatartás­zavar az idősebb férfiaknál gyakoribb, a középkorú nőknél pedig feltűnően magas a kockázatos tevékenysé­gek aránya. Ezek magyarázat­a további kutatásoka­t igényel – mondja dr. Szűcs Anna, a Magatartás-tudományi Intézet neurológus-pszichiáte­re.

 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ?? Megtörténh­et
Az alvajárók nemcsak mászkálhat­nak éjjel, de ehetnek, háztartási eszközöket is használhat­nak
Megtörténh­et Az alvajárók nemcsak mászkálhat­nak éjjel, de ehetnek, háztartási eszközöket is használhat­nak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary