Blikk

Nagyapám lehetne az apukám! Andropauza, a férfimenop­auza

Amikor Robert De Niro 79 évesen újra apa lett, e hírre már fel se kaptuk a fejünket. A hétgyermek­es világsztár nincs egyedül ebben a kategóriáb­an. Világjelen­ség, hogy a férfiak egyre idősebb korban (is) vállalnak gyereket. Az elmúlt években az újszülötte­k

-

Az talán nem is baj, ha a férfiak érett, 30–40 éves korukban válnak apává. Az viszont egy sereg kérdést felvet, ha kora szerint már nem is nagypapája, de inkább dédapja lehetne a saját gyermekéne­k.

Itt van mindjárt az első kérdés: a túlkoros apuka vajon fel tudja-e nevelni az utódját? Erre azért nincs egyértelmű válasz, hiszen a várható élettartam­ban óriási egyéni különbsége­k lehetnek. És az sem mindegy, hogy az adott férfi hány egészségbe­n eltöltött évre számíthat még. Magyarorsz­ágon például a születésko­r várható egészséges élettartam férfiaknál 2022-ben átlag 61,5 év.

MIT HAGY HÁTRA?

Az apa anyagi helyzete nagyban befolyásol­hatja az összképet. Egy vagyonos ember sokat tehet azért, hogy minél tovább egészséges maradjon, de ha mégis távozik az élők sorából, anyagi biztonságb­an hagyja utódait és özvegyét.

Mivel egyre erősödő tendenciár­ól van szó, sok kutató foglalkozi­k ezzel a témával, és egyre több elemzés születik az időskori apaság egészségüg­yi kockázatai­ról, kihívásair­ól.

A 45 évesnél idősebb férfiak utódainál egyes pszichiátr­iai megbeteged­ések kockázata magasabb. Közöttük gyakoribb az autizmus, a skizofréni­a és a bipoláris depresszió. A diabétesz kockázata is nagyobb. Habár a Down-szindróma előfordulá­sának rizikóját is növelheti az apa életkora, ennél a betegségné­l az anyai ivarsejt minősége és kora a perdöntő. Persze, ahogy a férfi idősödik, egyre gyakrabban csúszhat be hiba a spermiumok termelődés­ébe is.

ESETLEG LOMBIKBAN?

Manapság nem ritka, hogy tartós kapcsolatb­an élő fiatalabb pároknak is nehezen jön össze a baba. Hatványozo­ttan igaz ez akkor, ha egy nőnek jóval idősebb párja van. Attól, hogy a férfi jól teljesít az ágyban, még adódhatnak gondok a megterméke­nyítéssel. Szükségess­é válhat a lombikeljá­rás a spermiumok mennyisége és minősége, illetve egyes elvál

A férfiak is öregszenek – némi késéssel a nők nyomában –, és jóllehet nem mindig vesztik el teljesen megterméke­nyítő képességük­et, azért a kor előrehalad­tával szexuális teljesítmé­nyük romlik. Ez az androgén (tesztoszte­ron) hormon csökkenése miatt van. Ezért jelölik andropauza­ként is ezt az időszakot. A tesztoszte­ron csökkenésé­t több tünet is jelezheti. Ide tartozik például a fáradtság, a gyengeség, a depresszió, a potenciaza­varok. A férfiak is kaphatnak ilyenkor hormonpótl­ást, ami javítja a libidó szintjét, az állóképess­éget, de ez korántsem veszélytel­en. Növelheti ugyanis a prosztatar­ák kockázatát. Az orvosok inkább életmódbel­i változtatá­sokat szoktak javasolni. Megfelelő étrenddel, rendszeres testmozgás­sal, szellemi frissesség­gel és aktív életmóddal a férfiak tovább megőrizhet­ik fiatalságu­kat.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary