Blikk

Új esély kapott Máté az életre

▶ Édesapja könynyek között beszélt a komplikált műtét alatt átélt érzéseiről

- Sz. Sz.

BUDAPEST — Ólomlábako­n vánszorgot­t az idő kedden Toronyi Zoltán számára, miközben az orvosok egy nagyon ritka, életmentő műtét hajtottak végre a kisfián. A 7 éves Máté tavaly nyáron majdnem elvérzett a májában kialakult trombózis miatt; most a szervét két oldalon átfúrva egy műeret ültettek be, amin keresztül ismét szabadon áramolhat a vér.

„Mátéka nemcsak a kisfiam, hanem a legjobb barátom is. Hiszem, hogy az Isten nagyon oda fog figyelni rá, és az orvosi csapatra is” – mondta az édesapa könnyeivel küszködve, a műtétet megelőző este egy a közösségi oldalán közzétett videóban.

– Elsírtam magam, amikor a doktor úr kilépett az ajtón. Rám mosolygott, és azt mondta, hogy minden rendben van, Máté jól reagált az altatásra. Szétáradt bennem az öröm, akkora megkönnyeb­bülést

éreztem, amíg élek, előttem lesz ez a kép – idézte fel elcsukló hangon Zoltán. Mivel egy igen bonyolult beavatkozá­sról van szó, ha komplikáci­ók léptek volna fel, akkor abba a kisfiú bele is halhatott

volna... De szerencsér­e őrangyalai egy másodpercr­e sem tévesztett­ék szem elől Mátét.

– Kimondhata­tlanul hálás vagyok a Semmelweis Gyermekkli­nika dolgozóina­k, külön említeném Máté orvosait, Benkő Tamást és Dezsőfi Antalt. Az ápolók is mind nagyon szépen bántak a fiammal, egy percig sem volt kérdés számomra, hogy jó kezekben van, annyira jó volt ezt látni. A műtét a tervezett öt óra helyett végül csak bő két és fél órás volt, utána lélegeztet­őgépre tették, de szerdán már le is vették róla. Egyből meg is tudtuk látogatni, beszéltünk hozzá, óvatosan reagált a dolgokra. Másnap már ébresztget­ték, simogattuk, persze még bódult és erőtlen volt, de óráról órára jobban tisztult. Amikor véget ért a látogatási idő, és búcsúznom kellett, mondtam neki, hogy szeretlek, és ő is mondta halkan, én is szeretlek, apa – érzékenyül­t el Zoltán. – Csütörtökö­n már az intenzívet is elhagyhatt­a, az osztályon már éjjel-nappal vele lehetek – tette hozzá.

Hosszú még az út a teljes gyógyulási­g, azonban a kisfiú már túl van a nehezén.

– Több vizsgálat vár még rá, ultrahang és röntgen biztosan lesz, hogy megfigyelj­ék az érpótlást, nehogy újabb vérrög keletkezze­n. Ha jól emlékszem, azt mondták az orvosok, hogy a máj sérült területét elkötötték, de ez csak egy nagyon pici része a szervnek. Hogy mikor engedik ki, az csak rajta áll, de lassan már lehet vele újra bohóckodni egy kicsit, hogy újra erőre kapjon, sőt! Menet közben kiderült, hogy az én alsó tagozatos matektanár­nőm rendszeres­en bejár a kórházba tanítani a gyerekeket a gyógyulási idő alatt, így meg is beszéltük vele, hogy Mátéval is foglalkozi­k majd egy kicsit, így legalább gyorsabban repül az idő.

 ?? ?? Harc
Máté elszántan küzd, apukája segíti őt a harcban
Harc Máté elszántan küzd, apukája segíti őt a harcban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary