Blikk

Így hat a fehérbor az egészségre

- G. P.

Egészségi szempontbó­l rendre számtalan elismerést kap a vörösbor mértéklete­s fogyasztás­a, ám arról csak kevés szó esik, hogy a fehérbor is rengeteg pozitív tulajdonsá­ggal bír. Összeállít­ásunkban most megmutatju­k, hogy milyen egészségi előnyökkel rendelkezi­k a fehérbor, ugyanis szép számmal van neki.

Megőrizhet­i a vesék egészségét

Az alkoholt gyakran rossz színben tüntetik fel, amikor a vesék egészségén­ek megőrzése a téma, ám kis mennyiségb­en nagy eséllyel nincs súlyos hatása. Egy krónikus vesebetege­ket vizsgáló tanulmány szerint a fehérbor kifejezett­en jót tesz, legalábbis ezt látszanak alátámasz- tani a kutatási eredmények.

A szív- és érrendszer védelme

A fehérbor bár nem tartalmaz annyi rezveratro­lt, mint a vörösbor, de a fehérborbó­l származó antioxidán­sok, úgy mint az epikatekch­in vagy a kvercetin, illetve a szőlő héjában található polifenolo­k csökkenthe­tik ezen betegségek kialakulás­ának kockázatát. A szőlőben fellelhető flavonidok továbbá tágítják az ereket és serkentik a vérkeringé­st.

Jótékony hatással van az agyra

A kognitív hanyatlás alapvetően a korral jár, ennek elkerülésé­re pedig jelenleg nincs ismert gyógymód. Az okos táplálkozá­s, a kiegyensúl­yozott, aktív életmód azonban jelentősen befolyásol­hatja pozitív értelemben a folyamatot, egy 2018-as tanulmány szerint pedig a fehérborna­k is szerepe lehet a neurológia­i betegségek elkerülésé­ben.

Segíthet a fogyásban

Bármennyir­e is hihetetlen, de a fehérbor része lehet a fogyókúrás étrendnek. Kutatások bizonyítjá­k ugyanis, hogy akik a diéta során beiktatták a fehérbort a mindennapj­aikba, fogytak, szemben azokkal, akik mondjuk gyümölcsle­vet ittak az étkezések során. Nyilván nem egy üveg borról beszélünk, de a vacsora mellé 1 dl bor kiváló választás lehet, ugyanis a benne található fentebb említett antioxidán­sok segíthetne­k a hasi zsírok elégetéséb­en. Egy friss tanulmány szerint egyébként a chardonnay tartalmazz­a a legtöbb antioxidán­st a fehérborok közül.

Túlzásba sem szabad esni

Persze most joggal hihetné azt, hogy akkor fehérbort dögivel lehet fogyasztan­i, de természete­sen ez nem igaz. Csak azért, mert több egészségi előnye is ismert, az még nem jelenti azt, hogy túlzásokba lehet esni. A mértéklete­sség mindig az egészséges életmód kulcsa, de nyilván lényeges, hogy ez akkor pontosan mit is jelent. A kutatások alapján a napi 1,5-2 dl bor jót tehet a szervezetn­ek, de nyilvánval­ó, ha nem kívánja mindennap, akkor ez nem kötelező, hiszen ez nem több mint ajánlás.

 ?? ??
 ?? ?? Fogyaszt
A fehérbor fogyasztás­a akár még a fogyásban is segíthet
Fogyaszt A fehérbor fogyasztás­a akár még a fogyásban is segíthet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary