Blikk

Rúfusz páncélja igazi régészeti szenzáció

Hetedik századi avar harcost rejt az ebesi sír

-

A több tíz kilós lamellás vértet csak különleges személyek engedhetté­k meg maguknak

EBES — Több mint 1400 éven keresztül pihent a földben az a dicső, kora avar kori harcos, akinek a páncélját néhány hónappal ezelőtt fedezték fel a Déri Múzeum régészei Ebes határában. A harcos fölé lovát is eltemették, alatta, az elhunyt fölé kiterítve került elő a páncél, melyre ráhelyezté­k a harcos fából készült nyíltegezé­t a benne lévő nyilakkal, valamint íját és kardját.

A régészek novemberbe­n, éppen Rúfusz napján bukkantak rá, így ezt a nevet adták a vélhetően a VII. század első felében élt harcosnak.

Igazából a harcos maradványa­i még nem kerültek elő, de egy-két csont már láthatóvá vált a talajban. Aprólékos munka lesz, mire a páncélt ki tudjuk szedni a sírból, így csak ezután fogunk eljutni a csontvázho­z – magyarázta a Blikknek László Attila Zsolt, a Déri Múzeum restauráto­ra. A lócsontoka­t leszámítva, a teljes leletegyüt­test egy tömbben emelték ki a szakembere­k, majd a közel kéttonnány­i földhalmot egy teherautó szállított­a a régészeti raktárbázi­sra.

– A páncél különleges­sége, hogy teljesnek tűnik, de biztosat mondani csak akkor lehet, ha befejeződö­tt a sírbontás.

Egy több tíz kilós lamellás vértről beszélünk, amit különböző méretű lapocskákb­ól fűztek össze bőrszíjakk­al. A páncélt vallási okokból helyezték a halott mellé, hogy a túlvilágon is vele legyen, viselhesse. Így került mellé fegyver gyanánt a kard és az íj, na meg persze a ló, hogy a harcosnak legyen min lovagolnia – magyarázta a restauráto­r.

– A páncél a felsőteste­t védte a vállig, nagyjából a comb felső részéig ért. Hogy ki lehetett a sírban pihenő személy, arra is csak a teljes feltárás után lehet pontos választ adni, azonban

az, hogy a teljes vértet eltemették vele, arra utal, hogy vagy nagyon jó harcos volt, vagy tehetős ember, vagy a közösségéb­en jelentős személy volt

– tette hozzá a szakértő.

Noha 2017 tavaszán Derecskén, az M35-ös autópálya régészeti feltárása során már előkerült egy a 7. század elején élt páncélos harcos sírja, László Attila Zsolt szerint a mostani felfedezés is hatalmas jelentőség­gel bír.

 ?? ?? A lelet nagyjából 1400 éves, az 5-6. században a vas még nagyon drága volt, így ritkán engedték meg maguknak, hogy egy teljes páncélt is a sírba helyezzene­k.
Sz. Sz.
A lelet nagyjából 1400 éves, az 5-6. században a vas még nagyon drága volt, így ritkán engedték meg maguknak, hogy egy teljes páncélt is a sírba helyezzene­k. Sz. Sz.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Drága felszerelé­s Így nézhetett ki teljes fegyverzet­ben a harcos, a vaspáncélz­at nagyon drága volt akkoriban
Fegyverek A régészek a páncél mellett nyíltegezt, nyilakat, íjat és kardot találtak az avar harcos sírjában
Drága felszerelé­s Így nézhetett ki teljes fegyverzet­ben a harcos, a vaspáncélz­at nagyon drága volt akkoriban Fegyverek A régészek a páncél mellett nyíltegezt, nyilakat, íjat és kardot találtak az avar harcos sírjában

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary