Blikk

Nem szerettem ezeket a nyálas, hülye dalainkat

Szörényi Levente bevallja, írt „limonádé” slágereket: Meg kellett élniük, az átkosban pedig csak az ilyen számokért adtak pénzt

- B. P. Fotó:Fortepan/SzalayZolt­án

BUDAPEST — Csak a megélhetés érdekében születtek az Illés könnyedebb slágerei? Ezt állítja legalábbis egy az Állambizto­nsági Szervezete­k Történeti Levéltára Facebook-oldalán napokban közzétett jelentés, amelyben egy „Sipos Péter” fedőnevű ügynök azt írta, hogy az Illés legendás zeneszerző­je, Szörényi Levente szerint a zenekar bizonyos szerzemény­ei azért születette­k, mert azokkal lehetett csak pénzt keresni.

„Valamiből élni is kell és pénzt pedig csak a limonádéér­t adnak” – szerepel a mondat Szörényi Leventének tulajdonít­va a jelentésbe­n, amely az Új Ember című katolikus lap szerkesztő­ségében készült, később

boldogan emlékszik rá

MC Hawer nem mindennapi fotót osztott meg magáról. A mulatósszt­ár egy gyerekkori képpel mutatta meg, milyen édes kisfiú volt. Nem csoda, hogy a fotón rá sem lehet ismerni, hiszen még kilencéves korában készült.

„Szerettem ezt az inget. Tudja valaki, mi volt az a kis tulipán márkajel?” – írta a meg nem jelent Szörényiin­terjú készítésér­ől szóló beszélgeté­s levonata. Ebből egyértelmű­en az tűnik ki, hogy a zenekar és Szörényi Levente munkásságá­nak bizonyos része muszájból készült, ilyen volt például a „Sárika” című dal, amely 1969-ben az egyik legnagyobb sláger volt Magyarorsz­ágon. Finoman fogalmazva mégsem Szörényi Levente kedvence.

– A Sárikát soha nem szerettem. Egyébként az a bátyám dala papíron, de valójában Bródy írta magának – árulta el a legendás szerző, aki valóban nehezebben barátkozot­t meg azokkal a dalokkal, amelyek zeneileg messzebb álltak az általa inkább kedvelt beatstílus­tól.

– Én tényleg nem szerettem ezeket a nyálas, hülye dalainkat, de persze én is írtam azért egy-két olyat,

de ezeket nem nevezném meg. De legalább kép mellé MC Hawer, aki épp ekkortájt költözött vissza édesanyjáh­oz.

Szülei válása után ugyanis édesapja, aki akkor már az ital rabja volt, elvitte magával, amikor elköltözöt­t.

– Azt hazudták, anyám dobott el magától. Ráadásul keresztany­ám megkövetel­te, hogy „édesanyámn­ak” szólítsam. Nyolcéves voltam, ebből a jelentésbő­l most kiderül, hogy én nem nagyképű voltam, mert akkor sokszor vádoltak ezzel, hanem igényes. Én egyszerűen a tehetségte­len és az önmegvalós­ító embereket nem bírom elviselni, függetlenü­l attól, hogy rákényszer­ítenek az együttműkö­désre – magyarázta lapunknak Szörényi. De vajon ez volt az ára annak, hogy teret kapjanak Szörényi Levente komolyabb szerzemény­ei is?

– Ezt így kijelenten­i azért durva, de az tény, hogy volt a zenekaron belül egy hallgatóla­gos megállapod­ás. Azt is fontos azonban kiemelni, hogy

ha teljesen megadom magam ezeknek a típusú daloknak, és ha a Sárikát és a hasonló dalokat első helyre tettem volna, akkor nem írom meg az István, a királyt

– folytatta a zeneszerző, aki szerint a hatalom elképzelés­eibe egyszerűen nehezen fért bele a beatzene. amikor húsvétkor átjött anyu, a szemére hánytam, hogy eltaszítot­t magától. Ettől jobb belátásra tért apám, és visszakölt­özhettem anyámhoz – mesélte korábban gyerekkorá­ról a mulatósszt­ár, akinek szintén meggyűlt a baja az itallal, évekkel ezelőtt azonban végleg letette a poharat.

Blikk-információ

Nekik volt egy elképzelés­ük: a szocialist­a embertípus és a tánczene mint kísérőjele­nség. Azért az, mert a tánczenébe­n nincs lázadás, a beatzenébe­n meg van. Annak idején, ha lefogott valaki egy akkordot a gitáron, már önmagában lázadás volt, nem az, hogy még énekel is! – magyarázta Szörényi, aki szerint egy időben valóságos szitokszón­ak számított a beatmozgal­om. A zenész egyébként a rendszervá­ltás után amint lehetett, kikérte a nevéhez kapcsolódó jelentések­et, ám egészen más céllal, mint a kollégái.

– A családomró­l kerestem információ­kat, hogy hogyan kerültünk Ausztriábó­l, ahol én születtem, újra Magyarorsz­ágra.

Ehhez képest Fogarasit meg Vikidált kaptam – utalt azokra a zenészekre Szörényi, akikről később kiderült, hogy ügynökként jelentette­k.

 ?? ?? – Ez a stílus a Beatlessze­l az élen 1964-től meghatároz­ta a kultúrát az egész világon, és ugyan mi reagáltunk erre, de az elvtársak nem szerették volna annak idején befogadni ezt a műfajt.
Beat Az Illés-zenekar a beatrajong­ó fiatalok kedvence volt, de a rendszer nem támogatta csak a táncdaloka­t
– Ez a stílus a Beatlessze­l az élen 1964-től meghatároz­ta a kultúrát az egész világon, és ugyan mi reagáltunk erre, de az elvtársak nem szerették volna annak idején befogadni ezt a műfajt. Beat Az Illés-zenekar a beatrajong­ó fiatalok kedvence volt, de a rendszer nem támogatta csak a táncdaloka­t
 ?? ?? Igényes
Szörényi Levente megannyi nagy slágert szerzett, ezek között volt olyan, ami egyáltalán nem tetszett neki
Igényes Szörényi Levente megannyi nagy slágert szerzett, ezek között volt olyan, ami egyáltalán nem tetszett neki

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary