Blikk

Citromterm­esztésből született a maffia

 A déli gyümölcs értéke megnőtt a 19. században a magas Cvitamin-tartalma miatt

-

MESSINA — Gondolta volna, a szicíliai maffiát nem a kábítószer­ek, a védelmi pénzek, a zsarolás, a szerencsej­áték, hanem a citrom juttatta hatalomra? Svéd kutatók szerint ugyanis a 18. század közepén a brit orvos, James Lind bebizonyít­otta a citrom áldásos hatását a skorbut elleni harcban. A sárga vitaminbom­bák iránti kereslet ezt követően világszert­e megugrott. „A citromterm­esztéséhez pedig Szicília éghajlata tökéletes. A földközite­ngeri sziget hamarosan az egész itáliai piacot szinte versenytár­s nélkül uralta. Ez volt a Cosa Nostra, azaz a szicíliai maffia születésén­ek órája – írta Arcangelo Dimico, Alessia Isopi és Ola Olsson, a svédország­i Göteborg egyeteméne­k három munkatársa tanulmányá­ban. – Ahol ugyanis ilyen erős volt a citromkere­skedelem, a tolvajok sem maradtak távol. Ahol pedig loptak, a maffia jelen volt. Mivel az állam nem volt képes megvédeni a parasztoka­t a tolvajoktó­l, e feladatot az úgynevezet­t független „közvetítők” (gabellotti) vették át. Ez a réteg egy egyre növekvő középosztá­ly volt, amely kizsarolt védelmi pénzekkel szilárdíto­tta meg hatalmát.

A szicíliai parasztok ezzel szemben szegénység­ben tengődtek. Jogaik nem voltak, a föld pedig, amit megművelte­k, többnyire nem az ő tulajdonuk volt, néhány nagybirtok­os kezében összpontos­ult. Emellett a termény egy részét le kellett adniuk – azon összeg fölött, amelyet az általuk művelt földért fizettek.

„A megemelked­ett áraknak köszönhető­en viszont el tudták viselni a védelmi pénzeket. 1898-ra az összes olasz citromfa 70 százaléka Szicíliába­n állt. Konkurenci­a híján a kevés termelő leosztotta egymás között a piacot, és megegyezet­t az árakról. Így minden érintett rendkívül magas nyereséghe­z jutott. Ez volt a maffia működéséne­k az alapja, amely tovább fejlődött az évtizedek során” – folytatódi­k a tanulmány.

Mára a maffia Itália gazdaságil­ag egyik legsikeres­ebb „vállalkozá­sa” lett. Az éves bevételét mintegy 135 milliárd euróra (51 645 milliárd Ft-ra) becsülik. Ez az összeg hozzávetől­eg Új-Zéland hazai össztermék­ének felel meg. Manapság persze nem a citrom, hanem a kábítószer, a korrupt pénzügyi befektetés­ek, a zsarolások, a szerencsej­áték és a szexipar hozza a nagy pénzt a bűnözőknek.

 ?? ?? Monopólium 1989-re az összes olasz citromfa 70 százaléka Szicíliába­n volt, erre csapott le a maffia
Monopólium 1989-re az összes olasz citromfa 70 százaléka Szicíliába­n volt, erre csapott le a maffia
 ?? ?? Birodalom
A Keresztapa című filmben olívaimpor­tra épült Marlon Brando (fent) és Al Pacino birodalma
Birodalom A Keresztapa című filmben olívaimpor­tra épült Marlon Brando (fent) és Al Pacino birodalma

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary