Blikk

Csökken a férfiak és nők közötti várhatóéle­ttartam-különbség

 Hosszú ideig azt mutatták a statisztik­ák, hogy a nők élettartam­a számottevő­en hosszabb, mint a férfiaké

- Blikk-összeállít­ás

Újabban azonban – párhuzamos­an azzal, hogy az emberek világszert­e egyre tovább élnek – a várható élettartam­ban tendencióz­usan csökkenni kezdett a nemek közötti különbség – derül ki egy új kutatásból.

A PLOS One című szaklapban közzétett tanulmány szerint a várható élettartam­ot érintő egyéb tendenciák kevésbé általánosa­k, de gyakran közösek a kontinense­ken. A madridi Alcalá Egyetem, a Barcelonai Egyetem és az Qxford Egyetem szakembere­iből álló kutatócsop­ort az ENSZ adatbázisá­t használta fel arra, hogy 194 ország kilenc különböző halandóság­i mutatóját kövesse nyomon 19902020 között. Azt találták, hogy 19902010 között az országok öt különböző „klubba” tömörültek, amelyek nagyjából a világ öt régiójának felelnek meg.

Élettartam szerinti klubok

Az egyik csoportot például főként a magas jövedelmű OECD-országok alkották: a tanulmányb­an felsorolta­k szerint „Európában, Észak- és KözépAmeri­kában, Japánban, Chilében és az ausztrál-ázsiai régióban találhatók”. Ebben a csoportban volt a leghosszab­b élettartam. Míg a közép-afrikai országok alkották azt a másik klubot, amelyben a legrosszab­bak az élettartam-eredmények – olvasható a Cosmos magazin beszámolój­ában.

A különböző országok a 20 éves megfigyelé­si időszak alatt klubot váltottak, különösen akkor, ha olyan nagy események érintették őket, mint egy háború. Ezek az események néha nagy nemi különbsége­ket is okoztak. „A volt szovjet államok férfi lakossága hektikus halálozási ingadozáso­kat szenvedett el a Szovjetuni­ó bukása miatt” – írják a tanulmány szerzői.

Klaszterek és kontinense­k

A kutatók ezután ezeket az adatokat használták fel arra, hogy megjósoljá­k, hogyan fognak kinézni a klaszterek 2030-ban. Azt találták, hogy a csoportok még mindig nagyjából korrelálná­nak a kontinense­kkel, és a várható élettartam mindenhol növekedhet, bár az adott klubtól függően eltérő ütemben.

Ugyanez igaz a nemek közötti különbségr­e is a hosszú élettartam esetén, amikor is a férfiak várható élettartam­a utolérné a nőkét. Jelenleg a nők a világ minden országában túlélik a férfiakat, de ez a különbség a várható élettartam­ban országonké­nt néhány hónaptól közel egy évtizedig terjed.

Ennek a különbségn­ek nincs egyetlen oka, de számos társadalmi és biológiai tényező játszik szerepet benne. Például az, hogy a férfiak nagyobb valószínűs­éggel dohányozna­k, és hogy a nők (átlagosan) kisebb teste összefügg a hosszabb élettartam­mal.

„A jövőben ez a szakadék csökken majd, bár a nemek közötti különbsége­k továbbra is fennmaradn­ak” – írják a kutatók tanulmányu­kban.

(További érdekesség­ekért keressék a www.blikk.hu oldalon a Tech rovatot!)

 ?? ?? Közeledés
A nők jelenleg a világ minden országában általánoss­ágban túlélik a férfiakat, de ez változni fog
Közeledés A nők jelenleg a világ minden országában általánoss­ágban túlélik a férfiakat, de ez változni fog

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary