Blikk

Több százezer horgász veszítheti el az engedélyét

- Sz. Zs.

Nagyjából 1,2 millió horgász fogja a pecabotot rendszeres­en, s mintegy 870 ezer regisztrál­t horgász szerepel a HORINFO rendszeréb­en, ám a 2018-ban és 2019-ben kiváltott horgászkár­tyák érvényessé­gi ideje 2024. január 31-én lejárt. Ez több mint 460 ezer horgászt érint. Érdemes tehát figyelniük, ugyanis megváltozt­ak az állami horgászviz­sgát igazoló dokumentum­ok elfogadásá­nak szabályai.

2024. január 1-jétől ugyanis azok vizsgáját nem tudja a Magyar Országos Horgászszö­vetség (Mohosz) igazoltnak venni, akik 2019. január 1., azaz a horgászreg­isztráció kötelező bevezetése óta nem regisztrál­tak a HORINFO rendszerén keresztül. A Ráckevei Dunaági Horgászszö­vetség (RDHSZ) megosztott­a, mire kell figyelni az új szabályok kapcsán: a feltöltött írásban többek között az áll, hogy igazoló dokumentum­ként kizárólag a 2019-es és 2020-as években tett (papíralapú) horgászviz­sga fogadható el idéntől – szúrta ki a Pénzcentru­m.

Amennyiben ilyen dokumentum­mal nem rendelkezi­k valaki, horgászviz­sgát kell tennie, hogy kiválthass­a a 2024-es engedélyét.

Az RDHSZ kiemeli azt is, hogy „új” vizsgaköte­lezettsége nincs azoknak a horgászokn­ak, így a változás sem érinti őket, akik a HORINFO szakrendsz­er 2019. évi indulása óta a szakrendsz­erben már regisztrál­tak és a 20192023 évek valamelyik­ében állami horgászjeg­yet váltottak (így a horgászati előzményei­k, benne a horgászviz­sga is elismerésr­e került), akik 2019-ben és 2020-ban horgászviz­sgát tettek, és azt papíralapo­n adták ki, de a horgászviz­sga-bizonyítvá­nyukat eddig nem rögzítetté­k a rendszerbe.

Az érintettek egyébként ingyenesen, az interneten tehetik le a horgászviz­sgát.

Fontos megjegyezn­i, hogy regisztrál­ni, horgászkár­tyát megújítani, illetve állami horgászjeg­yet kiváltani csak az a horgász tud majd, aki az adatai alapján a központi nyilvántar­tásban szerepel, s az adatok a HORINFO szakrendsz­erben korábban rögzített, illetve most kiegészíte­tt adatokkal megegyezne­k, és ezen tényt a szakrendsz­erben rögzítik.

 ?? ?? Változás Nem mindenki vizsgáját fogadják el az új szabályok szerint
Változás Nem mindenki vizsgáját fogadják el az új szabályok szerint

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary