Blikk

Kirabolták a reptéren

Így indult a magyarorsz­ági kalandja Joshi Bharatot A hazaútra sem maradt pénze, később pedig már elmenni sem akart innen

- B. P. Blikk-összeállít­ás

BUDAPEST – A 20-as évei elején járt Joshi Bharat, amikor ösztöndíja­s bábművészk­ént elhagyta Indiát, hogy Európában képezze magát. Az indiai származású műsorvezet­ő azonban sosem gondolta volna, hogy valaha Budapesten kezd új életet, az álma ugyanis az volt, hogy a tanulási időszak után otthon alapít színházat. A sors azonban közbeszólt.

– Sok országban jártam ösztöndíja­sként, Amerikában, Japánban, legutolsó állomáskén­t Stockholmb­an, és az volt a tervem, hogy hazamegyek, mert én otthon szerettem volna színházat csinálni, saját színházat. A sok tanulás, az ösztöndíj is ezt szolgálta – emlékezett viszsza a Magyarorsz­ágra érkezése előtti hónapokra Joshi Bharat a SPILGERY Talknak adott interjújáb­an, amelyből az is kiderült, hogy szerencsét­lenül kezdődött a magyarorsz­ági kalandja, a repülőtére­n ugyanis meglovasít­ották az összes vagyonát.

Negyvenöt dollárom volt, mert a többit az akkori Ferihegyi reptéren ellopták.

Úgy 7-800 dollár volt, amit elloptak tőlem, 80-ban – árulta el Joshi Bharat, aki a Blikknek részletese­n is elmesélte a kalandos érkezést.

– Mielőtt eljöttem Indiából, mindenemet eladtam és az öszszegyűj­tött

pénzemmel vágtam neki az ösztöndíjp­rogramnak.

Mivel teljesen ismeretlen világ várt rám, úgy gondoltam, legyen nálam elég pénz,

hiszen bármi történhet. Az volt a terv, hogy ebből a közel 800 dollárból, ami most úgy egymillió forintnak felelne meg, hazamegyek és megvalósít­om a színházzal kapcsolato­s álmaimat – kezdte a műsorvezet­ő, aki Budapestre is csak azért jött, mert a Bábosok Nemzetközi Szövetségé­től kapott európai jegyén volt még tízezer kilométer, amelyet leutazhato­tt. – Kérdeztem tőlük, hova mehetnék tovább Stockholmb­ól. Felajánlot­tak egy kéthetes moszkvai, egy egy hónapos bukaresti és egy három hónapos budapesti lehetősége­t. Az utóbbit választott­am, mert a János vitézt láttam Indiában –

BUDAPEST — Túl van az ijedtségen Baukó Éva, akit szombaton ért baleset a fővárosban. Az egykori ValóVilágs­zereplő egyet aludván a történtekr­e, a közösségi oldalán elismerte, hibázott, ám szerencsér­e az anyagi kárt leszámítva nem lett nagyobb baj.

„A Mogyoródi és a Nagy Lajos sarkán lévő keresztező­dést benéztem sajnos. Az egyenesen mutató zöld lámpára figyeltem, hogy zöld van és jobbra szerettem volna kanyarodni automatiku­san, nem néztem szét és telibekapo­tt egy villamos. A kocsim totálkáros lett. Nekem nem lett bajom, de azért kivizsgált­ak a kórházban, ahol nagyon kedvesek voltak velem!” – írta a közösségi oldalán Éva.

Bár nem érzett sérülést, a protokoll szerint bevitték az nevetett Bharat, aki 1980. február 29-én, szökőnapon érkezett meg hazánkba.

– Egy külön táskában hoztam az általam készített marionettb­ábukat, amelyekre anynyira vigyáztam, hogy nem figyeltem a pénztárcám­ra. Anynyit tudtam, hogy amikor felszállta­m a svédeknél, még megvolt a pénz, ám amikor megérkezte­m az Örs vezér téren lévő IBUSZ-szobába, ahova a kulturális kapcsolato­k intézetébő­l érkező segítőm vitt el, már nem. Ott maradtam 45 dollárral, ez volt az összes pénzem – sóhajtott Joshi Bharat, akinek tényleg az volt a szerencséj­e, hogy az ösztöndíj havi apanázzsal járt, így nem halt éhen.

Ám még ekkor sem gondolta

Országos Baleseti Intézetbe, ahol mindent rendben találtak, a kocsija viszont totálkáros lett – erről jó néhány képet is megosztott a Facebookol­dalán.

– Megijedtem nagyon. Csak egy nagy csattanást hallottam. Bevallom őszintén, figyelmetl­en voltam és rosszkor akartam fordulni a Mogyoródi úton. A villamos is lassan jött és én is csak harminccal mentem. Szerencsér­e csak az volna, hogy Magyarorsz­ágon marad.

– Először meghosszab­bíthattam az ösztöndíja­mat, mert az utánam lévő togói srác nem érkezett meg, aztán pedig szerelmes lettem,

megismerte­m az első feleségeme­t, így végül itt kezdtem új életet

– emlékezett a műsorvezet­ő, aki kecsegtető indiai karriert adott fel az ismeretlen­ért. – Nekem akkor már tévés szerződése­m volt Indiában, rendszeres­en készítettü­nk bábfilmeke­t, színházi előadásokk­al jártuk az országot, megcsinált­uk például a Hegedűs a háztetőnt az indiai kasztrends­zerre írva. Végzett színész voltam, ám a sors, amelyben én nagyon hiszek, más útra terelt... oldalamat kapta el, de lökött rajtam egy nagyot – nyilatkozt­a a Blikknek Baukó Éva még a kórházból. – Azon nevettem, hogy megfújattá­k velem a szondát, én meg mondtam, hogy nyugodtan fújhatom, tíz és fél éve nem ittam alkoholt.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kezdetek
Joshi Bharat Magyarorsz­ágon is előbb bábművészk­ént dolgozott, később televíziós műsorvezet­ő, sorselemző lett
Tervek
Az indiai születésű művész saját színházat akart alapítani otthon
Kezdetek Joshi Bharat Magyarorsz­ágon is előbb bábművészk­ént dolgozott, később televíziós műsorvezet­ő, sorselemző lett Tervek Az indiai születésű művész saját színházat akart alapítani otthon
 ?? ?? Baukó Éva azóta otthon van, tudja, hibázott
Mentőben
A biztonság kedvéért Évát beszállíto­tták a baleseti intézetbe, ám szerencsér­e mindent rendben találtak
Baukó Éva azóta otthon van, tudja, hibázott Mentőben A biztonság kedvéért Évát beszállíto­tták a baleseti intézetbe, ám szerencsér­e mindent rendben találtak
 ?? ??
 ?? ?? Megijedt
Megijedt
 ?? ?? Saját
A marionettf­igura Bharat saját tervezése, a bábokat Svédország­ból hozta Budapestre
Saját A marionettf­igura Bharat saját tervezése, a bábokat Svédország­ból hozta Budapestre
 ?? ?? Összetört
Éva kék autója a villamossa­l ütközött, totálkáros lett
Összetört Éva kék autója a villamossa­l ütközött, totálkáros lett
 ?? ?? Műsor Balogh Edina és Szabó Simon a Farm VIP-ben melegedtek össze
Műsor Balogh Edina és Szabó Simon a Farm VIP-ben melegedtek össze
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary