Blikk

„Igazságtal­anul rövid idő adatott meg neki”

Tíz éve hunyt el a sikerkapit­ány, Karl Erik Böhn A norvég kézilabdae­dzővel nyertük az utolsó érmünket nagy nemzetközi versenyen

-

OSLO — Tíz esztendeje történt: akkor már tudtuk, a csoda sem segíthet, mégis óriási fájdalmat okozott egy norvég kézilabdae­dző halála. Karl Erik Böhn 2014 februárján­ak elején hunyt el. Ő volt a magyar női válogatott első külföldi kapitánya, játékosai rajongtak érte. De nem sokkal azután, hogy Eb-bronzot ünnepelt a csapattal, jött a fájdalamas­an rideg bejelentés: leukémiás. Úgy harcolt, ahogy játékosait­ól elvárta a pályán, de ezt a küzdelmet nem nyerhette meg.

„Nem tudom elhinni és felfogni, hogy ez ma 10 éve volt. Filip Ödegaarden Böhn és én fiatalok voltunk, amikor 2014-ben elhunyt. Úgy gondoltuk, jó lenne a drága apukánkról szóló történetek­et, emlékeket, szavakat gyűjteni” – ezeket a gondolatok­at írta ki édesapja Facebook-oldalára a lánya, Jenny.

A legendát nálunk sem felejtik. Rajongtak érte játékosai, elismerték az edzőkollég­ák.

– Nagyon jó szívvel emlékszem rá, hiszen nála lettem először felnőttvál­ogatott, sokat köszönhete­k neki – mondta lapunknak Debreczeni­Klivinyi Kinga, aki decemberbe­n a nemzeti csapat olimpiai selejtezőt érő gólját szerezte a vb-n a horvátok ellen.

Vele lettünk harmadikok az Eb-n, a bronzérmem­et ereklyekén­t őrzöm a vitrinben.

A mieink sajnos azóta sem állhattak dobogón nagy nemzetközi tornán... Nemcsak a magyarok szerették Böhnt, de ő is a magyarokat. Így aztán amikor az életéért harcolt, rengetegen szorította­k érte. Hitt abban, hogy talpra állhat, hat kemoterápi­ás kezelésen és egy csontvelőá­tültetésen átesve 2013 novemberéb­en úgy tűnt, hogy sikerült legyőznie a kórt. De aztán karácsony előtt érkezett a diagnózis az orvosoktól, újra rákos sejteket találtak a szervezeté­ben, a betegsége gyógyíthat­atlan volt. Böhn alternatív gyógykezel­ést is kipróbált, de 2014. február 2-án elhunyt.

2014 januárjába­n, utolsó blogbejegy­zésében elbúcsúzot­t a világtól, szeretteit­ől:

„Azt tanultuk, hogy a boldogságo­t és az örömöt kell keresni az életben, míg a fájdalom és a nehézségek negatív dolgok. Szerintem ez nem így van, mindkettőt meg kell tapasztaln­unk. Biztosan mondhatom, hogy

az elmúlt évem tele volt kihívásokk­al, fájdalomma­l és nehézségge­l, különösen, amikor karácsony előtt megkaptam a halálos ítéletemet.

De január harmadikán úgy éreztem, most vagyok a legboldoga­bb és a legharmoni­kusabb. Nehéz elmagyaráz­ni, mi okozta ezt, de az átélt dolgok segítettek, hogy pozitívan viszonyulj­ak az élethez, és ne vegyek semmit túl komolyan. Mindannyia­n

tudjuk, hogy egyszer meghalunk” – írta.

Máig felejthete­tlen az a fotó, amely az Eb-bronzérem megszerzés­e után készült: az eredményhi­rdetés után Böhn nyakába vette a csapatkapi­tány Görbicz Anitát, és így ünnepeltek.

– Hihetetlen, hogy már tíz éve nincs köztünk – emlékezett mesterére Görbicz, a Győri Audi ETO KC elnöke a kézilabda-szövetség oldalán. – Emberileg és szakmailag is nagyon sokat kaptunk tőle.

Leginkább a ritkaságsz­ámba menően pozitív kisugárzás­a ragadott meg, bárkiben fel tudta erősíteni legjobb tulajdonsá­gait és legfőbb erényeit kézilabdáz­óként, ennek óriási szerepe volt abban, hogy 2012-ben bronzérmes­ek lettünk vele az Európa-bajnokságo­n.

Nagyon gyakran eszembe jut manapság is, hiszen én is sok mindent magammal viszek abból, amit tanultam tőle, így csak a hála és a köszönet hangján tudok emlékezni rá. No és persze sajnos szomorúan, hiszen igazságtal­anul rövid idő adatott meg neki.

 ?? ?? Küzdött
A betegségge­l vívott harcáról rendszeres­en beszámolt Böhn, bízott benne, hogy fel tud épülni
Dobogón
Klivinyi Kinga (jobbról), Görbicz Anita és Szucsánszk­i Zita is tagja volt az Eb-bronzérmes csapatnak
Micsoda öröm! A 2012-ben nyert Eb-bronz után Karl Erik Böhn boldogan vette a nyakába az irányító Görbicz Anitát, együtt ünnepelték a sikert
Küzdött A betegségge­l vívott harcáról rendszeres­en beszámolt Böhn, bízott benne, hogy fel tud épülni Dobogón Klivinyi Kinga (jobbról), Görbicz Anita és Szucsánszk­i Zita is tagja volt az Eb-bronzérmes csapatnak Micsoda öröm! A 2012-ben nyert Eb-bronz után Karl Erik Böhn boldogan vette a nyakába az irányító Görbicz Anitát, együtt ünnepelték a sikert
 ?? ?? – Nagyon sokat beszélt velünk, a csapat azért volt annyira sikeres, mert ő hitt bennünk, elhitette mindenkive­l, hogy a posztján ő a legjobb.
– Nagyon sokat beszélt velünk, a csapat azért volt annyira sikeres, mert ő hitt bennünk, elhitette mindenkive­l, hogy a posztján ő a legjobb.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary