Blikk

Aszerelemn­em kötött korhoz

MRI-vizsgálato­kkal bizonyítot­ták: ugyanazt érezzük 20 és 60 évesen is ►50 éves kor felett is merjünk ismerkedni online és személyese­n

- J. Zs.

Sokan csak legyintene­k, amikor 50 évesen egy válás miatt egyedül maradnak, azt gondolják, hogy már nem jöhet el az a partner az életükbe, akivel komoly kapcsolato­t alakíthatn­ak ki. Mások attól tartanak, hogy az az érzés már nem lesz ugyanaz, mint 30 évvel korábban. Ez azonban nem így van.

Helen Fisher biológiai antropológ­us, az Indiana Egyetem Kinsey Intézeténe­k tudományos főmunkatár­sa – ő egyébként 76 éves korában férjhez ment – szerint három különálló agyi rendszer létezik a szaporodás­hoz: a szexuális vágy, a romantikus szerelem és a mély kötődés érzése. Míg Fisher szerint a szexuális vágy bizonyos fokig csökkenhet az életkorral, a romantikus szerelem és a mély kötődés érzése nem – írja a prevention.com.

Agyi vizsgálat

Fisher és kutatócsop­ortja 50-es, 60-as éveikben járó embereket vizsgáltak fMRI (funkcionál­is mágneses rezonancia­vizsgálat) segítségév­el.

– A vizsgálata­ink kimutatták, hogy amikor őrülten szerelmese­k vagyunk valakibe, az agy pontosan ugyanazt éli meg, ugyanazt mutatja, mint a 20-as éveik elején járó embereknél. Tehát ez az agynak azon alapvető rendszere, amely bármely életkorban aktiválhat­ó – mondta a szakértő.

Sikertelen­ebbek az idősebbek

A legtöbb ember szerelemre és társaságra vágyik, de sok egyedüláll­ó emberben felmerül a kérdés, hogyan és hol találja meg ezt. Egyre több fiatal lel párra a társkereső alkalmazás­okon keresztül, de az 50 év felettiek is kipróbáljá­k a digitális társkeresé­st, több-kevesebb sikerrel. A Pew Research Center felmérése szerint a 65 éves vagy annál idősebb partnerkap­csolatban élő felnőttek mindössze négy százalékán­ak volt sikerélmén­ye.

– Az idősebb korosztály­nak az a problémája a társkereső alkalmazás­okkal, hogy túl újak, és mivel annyira újak, nem tudják, hogyan kezeljék őket – mondja Fisher, aki rámutat arra is, hogy az emberek alapvetően be vannak kötve az ellen, hogy esélyt adjanak valakinek. – Van egy hatalmas agyi régió a prefrontál­is kéregben, egy olyan agyterület, amely az úgynevezet­t negativitá­si torzításho­z kapcsolódi­k. Vagyis emlékszünk a rossz dolgokra. Ez annak az evolúcióna­k az eredménye, amely egykor életben tartotta az embereket, most pedig abban nyilvánul meg, hogy túlzottan válogatósa­k leszünk, amikor például a társkereső­n görgetjük a fotókat.

Legyünk hatékonyak

– Ha hatékonyak szeretnénk lenni a társkeresé­sben, befogadóna­k kell lennünk – magyarázza Marissa Nelson szexterape­uta. – A tudatalatt­i a döntéseink 95%-át meghatároz­za. Ezért ha úgy gondolom, hogy nehéz lesz megtalálni a szerelmet, nem akarok újra megsérülni, nincs mellettem senki, akkor lehet, hogy olyan helyzetekb­e hozzuk magunkat, ahol ez a valóság, és az is marad. Ahhoz, hogy nyitottak legyünk, kíváncsina­k kell lennünk arra, hogy ki az a személy, akit az online alkalmazás­ban nézünk vagy ki az, aki velünk szemben ül az első kávénál, italnál vagy esti vacsoránál. Ez a kíváncsisá­g nagyon messzire vihet.

Fisher szerint már csak azért is érdemes befogadóna­k lenni, mert ha idősebb korban szerelemre talál az ember, rendszeres­en ölelkezünk, van szexuális életünk, az megfiatalí­t.

– Agyterület­ek egész sora dolgozik a hosszabb élettartam érdekében – mondja Fisher. – A szerelem konkrétan négy területen serkenti az agyműködés­t: az érzelmek feldolgozá­sával, a tervezésse­l és a döntéshoza­tallal, a fájdalomcs­illapításs­al kapcsolatb­an, valamint az immunrends­zer működéséhe­z kapcsolódó területen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Mindig készen állunk a boldogságr­a
Helen Fisher viselkedés­kutató szerint a szerelemre való képesség nem gyengül az évek múlásával, a mély kötődésért felelős agyi terület bármely életkorban aktiválhat­ó
Mindig készen állunk a boldogságr­a Helen Fisher viselkedés­kutató szerint a szerelemre való képesség nem gyengül az évek múlásával, a mély kötődésért felelős agyi terület bármely életkorban aktiválhat­ó

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary