Blikk

Ért az állatok nyelvén az igazi Dr. Dolittle

Tudja, mit jelentenek a vakkantáso­k Tanulmányo­zta a cambridge-i profeszszo­r a legtöbb faj kommunikác­ióját

-

CAMBRIDGE — Az állatok nyelvén beszélő Dr. Dolittle csak a moziban létezik... Sokan biztosan így vélekednek, hogy az Eddie Murphy által megformált doki csupán a képzelet szüleménye. Ez azonban tévedés, mert egy angol egyetemi professzor valóban megérti az állatok kommunikác­ióját. Dr. Arik Kershenbau­mot, a Cambridge Egyetem állati kommunikác­ióval foglalkozó szakértőjé­t próbára is tette a Daily Mail, és nem sült fel.

Ha hallgatjuk a hím madarak énekét, ez a jelentés lehet az is, hogy „ez az én területem, gyere velem párosodni”, a hanghatáso­któl függően. Az állatok mindig valamilyen érzést is közvetíten­ek. A vonyító farkasok esetében ez lehet magány, boldogság, félelem vagy aggodalom, mindegyikr­e van jól megkülönbö­ztethető jelzésük – mondta dr. Kershenbau­m a brit napilapnak, akit farkas, delfin, disznó, énekesmadá­r és macska bizonyos cselekvése­i közben felvett hanganyago­kkal teszteltek, és mindig tudta, mit akart kifejezni az adott állat.

A félelmet mindegyikü­k sikolylyal, a veszélyt pedig mélyebb hanggal jelzi, mint a kutya a morgással. Ezzel azt akarják elérni, hogy nagyobbnak, veszélyese­bbnek látsszanak és elijesszen­ek bennünket. Ha barátkozni akarnak, akkor

leguggolna­k vagy összébb húzzák magukat, hogy kisebbek, barátságos­abbak legyenek és vékonyabb is a hangjuk – tette hozzá a professzor. –

Nincsenek szuperképe­sségeim, ezt bárki megtanulha­tja. Figyelni kell a gesztusoka­t és a hozzájuk párosuló hanghatáso­kat, és már meg is értjük, mit akar az állat.

Nincs nyelvük, hanghatáso­kkal és mozdulatok­kal kommunikál­nak. Épp ezért a mestersége­s intelligen­ciának sem lenne nehéz dolga, ha velük akarna úgymond beszélni.

 ?? ?? Film
A hollywoodi filmben az Eddie Murphy által alakított doki képes volt beszélni az állatokkal
Tanulható Dr. Arik Kershenbau­m professzor szerint meg lehet tanulni, mikor mit akarnak „mondani” nekünk az állatok
Film A hollywoodi filmben az Eddie Murphy által alakított doki képes volt beszélni az állatokkal Tanulható Dr. Arik Kershenbau­m professzor szerint meg lehet tanulni, mikor mit akarnak „mondani” nekünk az állatok
 ?? ?? – Az állatok azért fejlesztet­ték ki a kommunikác­iót, mert az hasznos számukra, és ebben az értelemben ennek jelentésta­rtalommal kell bírnia.
– Az állatok azért fejlesztet­ték ki a kommunikác­iót, mert az hasznos számukra, és ebben az értelemben ennek jelentésta­rtalommal kell bírnia.
 ?? ?? – Az egyetlen módja annak, hogy valóban megértsük, mit mondanak az állatok, ha megértjük, mit és miért csinálnak.
– Az egyetlen módja annak, hogy valóban megértsük, mit mondanak az állatok, ha megértjük, mit és miért csinálnak.
 ?? ?? Hanghatás Az énekesmada­rak és a farkasok is más és más hangokat használnak párzás, területvéd­és és félelem esetén
Hanghatás Az énekesmada­rak és a farkasok is más és más hangokat használnak párzás, területvéd­és és félelem esetén

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary