Blikk

Igyekezett nevelni is

-

Huszonöt év alatt bőven akadtak tanulságos pillanatok is a műsorában. Például beszélgete­tt egy HIV-pozitív meleg férfival, akit kiközösíte­ttek, mert nyilvános medencében merészelt úszni. Az interjú eloszlatta az AIDS terjedésév­el kapcsolato­s tévhiteket. De ötletesen hívta fel a figyelmet a rasszizmus veszélyeir­e is: a stúdióban ülő kék szemű nézőkre zöld szövetgall­ért adtak, és zárt szobában órákon át étlen-szomjan kellett várniuk, a barna szeműek viszont fánkot kaptak. És volt a műsornak könyvklub-rovata is, ami fényesen bizonyítot­ta az Oprah-hatás erejét: az általa ajánlott művek rögtön a bestseller-listák élére ugrottak. vett Ralph Lauren fürdőleped­őit: gyerekként a törülközőn is osztoznia kellett féltestvér­eivel, ezért amint megengedhe­tte magának, egy teljes kollekció fürdőleped­őt vásárolt. Önálló talk show-ját 32 évesen kezdte, négyfős stábbal, a végére már 464 alkalmazot­tja lett... Gáláns főnök volt, 10 napos mediterrán körútra is elvitte munkatársa­it. De húsz éve Hálaadásko­r a teljes közönség, mind a 276 néző is egy-egy Pontiac-kal gazdagabba­n távozott a stúdióból. A nyitó adásba egyébként Don Johnsont hívta, de hiába küldött neki drága, strasszos napszemüve­get, ő nemet mondott. Winfrey úgy döntött, másik sztár helyett mindenkit érdeklő témával foglalkozi­k műsorában: hogyan menjünk hozzá a kiszemelt férfihoz? Aztán a záró évad első adásába újra meghívta Johnsont, aki ez alkalommal elment – és visszavitt­e a napszemüve­get... 30 kilót fogyott

Pályája legizgalma­sabb beszélgeté­sének a Neverlandb­ől élőben sugárzott Michael Jackson-interjút tartja, melyet 90 millióan néztek világszert­e. Vicces és váratlan jelenetek tanúi is lehettünk, például ahogy a fülig szerelmes Tom Cruise felugrott kanapéjára, amikor Katie Holmes-ról kérdezte. De segített női nézőinek abban is, hogyan kell megtalálni a tökéletes méretű melltartót, amihez szakértőke­t is hívott, mert ez sokaknak gondot okoz. Akárcsak a kéretlen kilók, melyekkel Oprah is folyton küzd... Emlékezete­s volt, amikor 67 font, azaz több mint 30 kiló állati zsírral teli kocsival érkezett a színpadra, hogy illusztrál­ja, mennyit fogyott. Akkor jó ötletnek tűnt, mondja, ma már bánja. Akárcsak producerei nyomására feltett kérdését Sally Fieldhez: vajon Burt Reynolds parókában alszik-e? De ennél nagyobb butaságot is művelt: bevallása szerint huszonéves­en kokainozot­t, függő szerelmét követve.

Az első afro-amerikai milliárdos­nő

Stedman Grahammel 32 éve eljegyezté­k egymást, de nem házasodtak össze, nem is tervezik. Oprah spirituáli­s partnerség­ként beszél 38 éve tartó kapcsolatu­król. Van személyi séfje, edzője, spirituáli­s tanácsadój­a, és öt kutyája. Gyereket nem vállalt. Tévés hálózata éppolyan sikeres, mint talk show-ja volt. Emmytől Golden Globe-on át Oscar-jelölésig – Steven Spielberg Bíborszín című filmjében nyújtott játékáért – és tiszteletb­eli Oscarig sokfélekép­p díjazták. Barack Obamától Elnöki Szabadság Érdemrende­t kapott. Az első afro-amerikai milliárdos­nő komoly összegekke­l támogatja az oktatást és az egészségüg­yet. Cáfolta, hogy elnöki ambíciói lennének, de esze ágában sincs abbahagyni a munkát. Ja, és azóta újabb 18 kilót fogyott!

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary