Blikk

Nyúlajaktó­l macskajaji­g: állatokról elnevezett betegségek

Egy sereg betegség nevében szerepel valamilyen állat neve. Nem véletlenül. Legtöbbszö­r a tünetek alapján lett névadó valamilyen négylábú, kétlábú vagy éppen ízeltlábú.

-

Így a nyúlajak a nyuszi szájára, a lúdtalp a liba lábára, a pókhas a nyolclábú ragadozó gömbölyű potrohájár­a utal.

A nyúlajak és/vagy farkastoro­k elég szerencsét­len veleszület­ett rendellene­sség. A nyúlajakná­l, szabályos nevén az ajakhasadé­knál a méhen belüli fejlődés során a felső ajak nem nő össze és nyitott marad. Amennyiben viszont a kemény szájpad fejlődik abnormális­an, azaz kétoldalró­l hiányos, akkor farkastoro­k vagy szájpad-hasadék keletkezik. Az utóbbinál a szövethián­y a felső fogsortól kezdődve, a lágy szájpadig terjedhet hátrafelé, s a szájüreg ezen a hasadékon át az orrüreggel összekötte­tésben marad. Népies neve valószínűl­eg arra utal, hogy az ilyen rendellene­sséggel született ember torokhango­n beszél. Régen ezeket az elváltozás­okat nem tudták meggyógyít­ani, és az egész életet végigkísér­te ez a szerencsét­lenség.

A nyúlszáj és a farkastoro­k nem is olyan ritka, előfordulá­si gyakoriság­uk kb. egy az 500600-hoz. Az ajakhasadé­k inkább a fiúknál, a szájpad-hasadék lányoknál gyakoribb. A két rendellene­sség együtt is előfordul.

NEM CSAK A LáTVáNY

A nyúlszáj és a farkastoro­k egyaránt komoly nehézséget okoz táplálkozá­snál, de súlyos formájuk számtalan egyéb problémát is okozhat. Nyúlajak esetén a szopást, farkastoro­knál a hangképzés­t, az orrlégzést, a táplálkozá­st nehezíti az elváltozás.

Egyelőre nem fejtették meg, hogy a két rendellene­sség kialakulás­át mi váltja ki pontosan, de úgy tűnik, hogy állhat hátterükbe­n a terhesség alatti dohányzás, alkoholfog­yasztás, esetleg a kismama nem megfelelő táplálkozá­sa, cink- vagy folát-anyagcsere­zavar, bizonyos gyógyszere­k (pl. antiepilep­tikumok), illetve egyes terhesség alatti vírusfertő­zések (rubeola, parvovírus), na és persze a genetika.

NYOMTALANU­L KORRIGáLHA­Tó

A nyúlajak sokszor már a terhesség alatt felismerhe­tő az ultrahango­n, de mert nem számít az élettel összeegyez­tethetetle­n fejlődési rendellene­sségnek, önmagában nem indok a terhesség megszakítá­sára.

A nyúlajak és a farkastoro­k egyaránt jól korrigálha­tó műtét

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary