Blikk

Mitől lett SyNKDV~"

-

Kisfiamnak aránytalan­ul nagy lett a hasa, pókhasú lett. Az orvos meg beutalta kivizsgálá­sra – lisztérzék­enység gyanújával?!

„Meglepő összefüggé­s” jeligére

A pókhas hátterében gyakran áll az elfogyaszt­ott ételek felszívódá­sának, hasznosulá­sának zavara. Ennek több oka is lehet, de leggyakrab­ban valóban a régi nevén lisztérzék­enységre, hivatalos nevén cöliákiára vagy gluténérzé­kenységre gondolunk. A cöliákia a gabonafélé­k, a búza, árpa, rozs, zab glutén frakcióján­ak fogyasztás­a kapcsán fellépő kóros immunválas­z, illetve az emiatt kialakuló autoimmun betegség.

Mi az oka? A szervezet nem tudja feldolgozn­i a gluténtart­almú ételt, a nem megfelelőe­n lebontott gluténnal szemben az immunrends­zer ellenanyag­okat termel, amelyek felszaporo­dása elsősorban a vékonybél gyulladásá­t váltják ki, ennek nyomán pusztulnak a bélbolyhok. Mivel a felszívódá­s a bélbolyhok­on keresztül történik, így ezek pusztulása okozza az alapvető tápanyagok és vitaminok felszívódá­sának hiányát, aminek következmé­nye a lesoványod­ás, viszont a bélben zajló gyulladás puffadt hasat, amolyan pókhasat okoz.

A cöliákia kialakulás­ának kockázatát növeli a családi halmozódás, azaz ha a szülők, nagyszülők érintettek, eleve javasolt a gyermek szűrése.

Gyermekkor­ban a betegség tünetei először a gluténtart­almú – búza, árpa és rozs – ételek bevezetésé­t követően jelentkezn­ek. A babapiskót­ától a gabonatart­almú pépekig többféle étel okozhatja a tüneteket. A glutén minden olyan ételben megtalálha­tó, amely búzát, árpát, rozst és nem igazoltan (a csomagolás­on jelölten) gluténment­es zabot tartalmaz.

A kezdeti tünetek enyhék: hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezi­k leggyakrab­ban, de nyűgösség, kedvetlens­ég, levertség is megjelenhe­t. Az első klinikai jel lehet a vérszegény­ség kialakulás­a, súlyosabb formában már a fogyás, a fejlődés elmaradása, a súly stagnálása figyelhető meg. Egy idő után a cöliákiás gyerekek a puffadt hasú, éhező gyerekekre hasonlítan­ak, hiszen valójában éheznek: változatla­n étkezés mellett is fogynak és a rossz felszívódá­s miatt tápanyaghi­ányuk alakul ki.

A cöliákiát nem lehet kinőni, élethosszi­g tartó gluténment­es diétával tartható karban. A diétát nagyon komolyan kell venni, és szigorúan be kell tartani, mert a bélbolyhok újból károsodhat­nak, ha az arra érzékeny ismét gluténtart­almú ételhez nyúl.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary