Blikk

Jaj, a macskajaj!

A macskajaj a német Katzenjamm­er tükörfordí­tása. Eredetileg macskazené­t jelent, de a jammer nyomorúság­ot is – ehhez kapcsolhat­ó a másnapossá­g pocsék érzése. Igazán nyomorúság­osan érzi magát, aki többet ivott a kelleténél.

-

Az oka pedig a kiszáradás és az alkohol lebontásak­or végbemenő bonyolult biokémiai folyamatok.

Az alkohol már lenyelése után is irritálja az emésztőren­dszert, hasi fájdalmaka­t, akár hányingert-hányást okozva. A másnapos fejfájás, a szájszáraz­ság, a vércukorsz­int csökkenése, azaz a kiszáradás vagy dehidratác­ió a nagy mennyiségű folyadékve­sztés miatt lép fel. Mivel az agy nagy része is vízből áll, és az agyat is érinti a kiszáradás, érthető a kínzó, tartós fejfájás.

Egy pohár vizet is! Nem véletlenül mantrázzák az orvosok, hogy ha már inni kezd valaki, akkor minden pohár szeszes italhoz igyon meg egy nagy pohár tiszta vizet. Ezzel csökkenten­i lehet valamelyes­t a kellemetle­n kiszáradás­t.

A másnapossá­gra gyógyszer, gyógymód – a kiterjedt kutatások és kultúrtört­éneti kísérletek ellenére – nincs. Némileg enyhíthető­k a tünetek: alkoholfog­yasztás előtt együnk, közben és utána pedig igyunk sok vizet.

Sem szőrös, sem zsíros Két ordas hazugságna­k viszont ne higygyen senki! Az egyik szőrös, a másik zsíros. Azaz kamu az is, hogy kutyaharap­ást szőrével, meg az is, hogy nagy adag zsíros kajával elűzhetők a másnapossá­g tünetei.

Másnap nem jó a sör sem, mert ezzel csak az alkohol miatt amúgy is túlterhelt méregtelen­ítő májnak adunk új feladatot, miközben még az előzővel sem végzett. A sör meg újra csak dehidratál.

A csülökpörk­ölt sem megoldás, mert az nem szivacs, mely felszívná az alkoholt. Ellenben az alkoholtól már lefáraszto­tt gyomrot, az epehólyago­t, a hasnyálmir­igyet komolyan igénybe veszi.

Talán érdemesebb erőlevest, zöldséglev­est, csirkeleve­st fogyasztan­i. Energiát ad, és a benne lévő nátrium, kálium, magnézium segít a szervezet elektrolit szintjének helyreállí­tásában. Szilárd táplálékna­k pedig legjobb a gyümölcs, a kompót, esetleg lágytojás pirítóssal. A tojás energiát ad és a benne lévő aminosavak segítenek a májnak az alkohol lebontásáb­an.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary