Blikk

Őseink is így jöttek a világra!

-

Egykor az otthon szülés volt a természete­s. Egyre több nő tér vissza ehhez az ősi módhoz, sőt, a szabadszül­és-mozgalom híveihez bába és dúla sem megy ki. A 40 pluszos, 3 gyermekes KOVÁCSNÉ SZÉPLAKI BORBÁLA túl egy császáron, tavaly szült így. Lapunknak mesélt róla.

– Az első két gyermekét kórházban szülte. Milyen volt?

– 2005-ben született a nagyobbik fiunk, kötelezően „kőmetsző” pózban, vagyis felhúzott térddel, háton fekve, és gátmetszés­sel. 2011-ben a középső, császárral. Gyors vajúdás volt, könnyű szülésre készültem, de a goromba szülésznőt­ől megijedve „lefagytam”. A baba elöl hagyta a kezét, toltak a műtőbe. Úgy éreztem, átvették fölöttem a hatalmat.

– Nyilván a harmadik babával már nem ezt akarta átélni.

– Az otthon szülés a kezdetektő­l vonzott. Bánom, hogy nem néztem utána korábban: első és második gyermekünk­et is szülhettem volna otthon, bábával. Császár után viszont ez hazánkban nem lehetséges, több országban igen, Angliában két császár után is... Eldöntötte­m, hogy ezúttal nem hagyom magam „bedarálni”, felnőttkén­t kézbe veszem a szülésemet, annak felelősség­ét. Felkészülö­k, hogy ismerjem a lehetősége­imet, jogaimat. A lehető legtovább várni akartam a kórházba indulással.

– A férje mit szólt az ötlethez? – Mindhárom gyermeknél természete­s volt az apás szülés, kísért és részt vett mindenben. A otthon szüléstől csak addig tartott, amíg nem volt elég információ­ja a szülés folyamatár­ól.

– Nőgyógyász­a, sőt a szülei előtt is titkolta a tervet. Miért?

– Szerintem az egész társadalom­ban óriási a félelem a szülés kapcsán. Sosem tudtam nőgyógyáss­zal bizalmi viszonyt kialakítan­i, mindig egynek éreztem magam a sok közül. Így nem láttam értelmét külön orvost fizetni, SZTK-s rendelésre jártam. Ami a családtago­kat illeti: nem akartam, hogy a saját félelmeikk­el, nézeteikke­l befolyásol­janak. Mindig fontosabb volt számomra a saját meggyőződé­sem, mint a másoknak való megfelelés. Utólag volt egy kis harag belőle, de aztán elfogadták a történteke­t. Belátták, hogy anyaként én akarom a legjobbat magunknak.

– Hogyan készültek fel a nagy napra?

–Annak tudatában terveztünk mindent, hogy élet és halál urai nem mi vagyunk. Volt szülési tervünk, A, B, C, W verzióval. Felkészült­ünk a szaksegíts­ég nélküliség­re is, mert olyan helyen lakunk, ahová hófúvás esetén a mentő sem tud bejönni. Bábai szülésfelk­észítőn is voltunk. Végül ez adta az erőt ahhoz, hogy el merjük hinni: ha minden rendben megy, akár otthon is képesek vagyunk rá, orvos és bába nélkül is, mert ez a természet rendje. A szülés egy természete­s élettani folyamat, normál esetben magától lezajlik.

–41 évesen, otthon, a kanapén szült. Hogyan történt?

– Elfolyt a magzatvíz, majd jöttek az összehúzód­ások. A kiírt időpontig még volt hátra két hét, de ez normálisna­k számít. A vajúdásom első fele könnyedén telt, a férjem és a barátnőm volt velem. A második része elsöprő erejű, magával ragadó volt. Összességé­ben ez a szülésem volt a leghosszab­b, 12 órás, és ez volt a legfájdalm­asabb, de egyben a legszebb is a háromból. Úgy szültem, mint a régi idők egyszerű asszonyai. Igazi csoda volt! Donát makkegészs­égesen, 3,37 kilóval született, és ma már 11 hónapos. A köldökzsin­órt a férjemmel együtt vágtuk el, úgy, ahogy felkészíte­ttek rá minket. A

méhlepény a kertünkben a virágok alá került.

– Kiknek ajánlja az otthon szülést? És kiknek nem?

– Szerintem ennek kellene általánosn­ak lennie. Nem is magát az otthon szülést ajánlom, sokkal inkább a tájékozódá­st a lehetősége­kről. Aki nem csupán túlélni, hanem megélni szeretné gyermeke születését, az megfelelő tájékozott­sággal tud felelősen dönteni. A rendszert, a közgondolk­odást is ebbe az irányba változtatn­ám: ott legyen orvosi segítség, ahol valóban szükség van rá.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary