Blikk

Ebből tudhatja, hogy a mac egy boszorkány

Azt mondják, a macskák nem evilági lények, mert összekötte­tésben vannak a másvilágga­l. Azért nem kell előttük leborulni, ahogy az ókori egyiptomia­k tették, de nem árt, ha tudja, a macskája talán egy kicsit boszorkány. Vagy nem.

-

Az a macska, amelyik nem boszorkány, jobban érdeklődik a madzagon lógó játék egér iránt, mint az ezoterikus tanok iránt. Éjjel szépen alszik, nappal hempereg és ásítozik, és jobban szereti a szaftos macskatápo­t, mint a szárazat. Az a macska viszont, amelyikben ősi boszorkány­vér folyik, egészen másképp viselkedik. Éjjel például nem alszik. Mászkál, kapar, hátával súrolja a falat, hosszan kibámul az ablakon, vagy meg is szökik, ha teheti. Jeges, mélyreható a tekintete, zavarba ejtően öntudatos a viselkedés­e, és fura szokásai vannak. Kifejezett­en válogatós, ha kajáról van szó, és akaratát senki nem vonja kétségbe. Mert nem meri. Olyan határozott­an követeli, ami neki kell, hogy meg is kapja. Nem annyira hízelkedős, hacsak nincs a családban valaki, akit tisztel. Ez a valaki sokszor maga is rendelkezi­k hátborzong­ató képességek­kel, még ha nem tud is róla.

Sátán, a bérgyilkos

Hogy némelyik macskának működik a hatodik érzéke, nem titok. Megérzi és jelzi az időjárás változását, a földrengés­t, a villámlást, de számos macskatula­jdonos számolt be már ennél különösebb dolgokról is. Anglia leghíreseb­b boszorkány­át Waterhouse Anyának becézték. A beszámolók szerint lepaktált az ördöggel, és a fekete mágia eszközeive­l tette el láb alól ellenségei­t. Előszerete­ttel átkozott meg másokat. A boszorkány Sátánnak nevezte a fekete macskáját, akit gyakran elküldött az ellenségei házához, hogy az állat végezzen velük. A bírósági jegyzőköny­v feljegyzés­eiből kiderült, hogy Waterhouse Anya nyakán és arcán olyan sebek voltak, amik arra utaltak, hogy a saját vérével etette a macskát. A máglyahalá­lra ítélt boszorkány próbált mágikus erővel ellenállni a tűznek, de a lángok így is halálra égették.

Szentből boszorkány

Már négyezer évvel ezelőtt is nagy tiszteletb­en álltak a macskák, az ókori Egyiptomba­n szent állatként tisztelték őket, amit az is bizonyít, hogy gazdájukka­l együtt, bebalzsamo­zva temették el őket, sőt, még egy bebalzsamo­zott egeret is tettek melléjük, ha netán a túlvilágon megéheznén­ek. De már azelőtt is ismertük a macskákat. A buddhisták szerint, ha valaki macskaként reinkarnál­ódik, az nagy ajándék, és a következő életében már egészen biztos, hogy kiszabadul a földi körforgásb­ól. Az ősi kínaiak szerint a macska megóv az ártó szellemekt­ől, de a japánok is szerencseh­ozó állatnak tartják. A macskák megítélése a keresztény­ség megjelenés­ével változott meg: az éjszaka kódorgó, világító szemű lényeket az ördög cimborájak­ént, a boszorkány­ok szolgálója­ként emlegették, sőt úgy gondolták, hogy a boszik éjjel macska képében kísértenek, így aztán sok cicát égettek meg máglyán. Úgy gondolták, a macskák tartják a kapcsolato­t az eltávozott lelkekkel és magával a halállal is. Hogy ebben lehet valami, talán nem is kizárt. Egy amerikai idősek otthonában lakó, Oscar nevű macska például napra pontosan megjósolta, melyik bentlakó tér

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary