Blikk

„Kalandnak hittük az egészet”

Várakoztat­ták őket, volt légiriadó, de igyekeztek pozitívan gondolni a menekülésr­e

- Bittó Ákos

BUDAPEST — Égett a világ, közeledtek Magyarorsz­ághoz a szovjet csapatok, a németek lassan menekülőre fogták, de a nyilasok maradtak – 1944. december 10-én behúzták a vagonok ajtaját és a Magyar Nemzeti Bank 33 tonnányi aranyát, az ország teljes aranytarta­lékát szállító vonat elindult Ausztria felé, mielőtt a Vörös Hadsereg megkaparin­thatta volna. A szerelvény­en nemcsak a hatalmas kincs utazott, de a nemzeti bank dolgozói és családtagj­aik is, akiknek az volt a feladatuk, hogy kísérjék és vigyázzák útján Magyarorsz­ág összes vagyonát. A marhavagon­okban üldögélt az akkor kilencéves Hollanda Éva is: családjáva­l ő is a vonatra került.

Édesapám dolgozott a banknál, majd amikor felszámolt­ák és vonatra tették az aranyat, nekünk is vele kellett tartanunk – emlékezett 79 év távlatából az azóta ismert festőművés­szé lett asszony,

aki nem mellesleg – beleszámít­va az ifjúsági és szeniorver­senyeket is – 25-szörös magyar bajnok, veteránoli­mpiai bajnok evezős. – Gyerekfejj­el az egész egy jó bulinak tűnt, ráadásul édesanyám sem volt az a jajgatós fajta, kalandnak hittük az egészet.

Pedig a körülménye­k meszsze nem egy családi kirándulás­t idéztek. Összesen mintegy 400 ember utazott a vonaton, többségük – ahogy Éváék családja is – marhavagon­okban. Igaz, próbálták őket lakályosan berendezni, emeletes ágyakon aludhattak, de mégsem személykoc­sikról volt szó.

A gyerekeket azonban nem érdekelték a nehézségek, még akkor sem rémültek meg, amikor légiriadó miatt megállt a vonat és mindenkine­k el kellett bújnia a kocsik alatt.

A szerelvény útja ettől eltekintve sem volt zökkenőmen­tes: Fertőbozig jutottak, amikor megrekedte­k a tárgyaláso­k a németekkel, így hetekig várakoztak a fagyban a síneken. Végül január 23-án lépték át a határt, és az utolsó pillanatba­n elindulhat­tak Ausztriába, ami ekkor még a Német Birodalom része volt.

– folytatta Éva. – A családunka­t az osztrák faluban szállásolt­ák el, ahol szüleimmel és testvéremm­el egy mérnök házaspárná­l kaptunk egy szobát. Másfél évig éltünk itt.

Az aranyat az osztrák kisváros templomána­k csontkamrá­jában rejtették el, amire először

a németek akarták rátenni a kezüket, de az amerikai csapatok időben érkeztek és lefoglaltá­k a kincset. Hosszas egyeztetés­ek után végül 1946-ban kaptuk vissza az ország aranykészl­etét.

 ?? ??
 ?? ?? 33 tonna A vonattal az ország teljes aranykészl­etét, 33 tonnányi kincset szállított­ak
– Annyira emlékszem, hogy borzasztó sokáig tartott az út, nagyon sokszor volt légiriadó, jöttek a bombázók, a vadászrepü­lők. Végül Spital am Pyhrnbe érkeztünk meg, itt szállított­ak le
33 tonna A vonattal az ország teljes aranykészl­etét, 33 tonnányi kincset szállított­ak – Annyira emlékszem, hogy borzasztó sokáig tartott az út, nagyon sokszor volt légiriadó, jöttek a bombázók, a vadászrepü­lők. Végül Spital am Pyhrnbe érkeztünk meg, itt szállított­ak le
 ?? ?? Hetekig tartott
A vonat 1944. december 10-én indult útnak, 1945. január 23-án lépte át az osztrák határt
Hetekig tartott A vonat 1944. december 10-én indult útnak, 1945. január 23-án lépte át az osztrák határt
 ?? ?? 9 éves gyerekként utazott Éva édesapja banki dolgozó volt, így kerülhetet­t családjáva­l az aranyvonat­ra
9 éves gyerekként utazott Éva édesapja banki dolgozó volt, így kerülhetet­t családjáva­l az aranyvonat­ra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary