Blikk

Aranyért utazik

Nősülés, magaslati levegő és pizza pörgette fel Rasovszky Párizsba Az olimpiai számban szerzett vb-cím után már mindenki őt akarja legyőzni

- Sportal.hu

DOHA — Pályafutás­a során először nyert aranyérmet nagy világverse­nyen az olimpiai távon, azaz 10 km-en Rasovszky Kristóf. A dohai vizes világbajno­kságon karrierje második vb-címét begyűjtő nyílt vízi úszó katari sikerét látva joggal reménykedh­etnek a magyar szurkolók, hogy a 26 éves klasszis a nyári párizsi olimpián is csúcsra érhet. Ezzel

a szakág első magyar férfi ötkarikás bajnoka lehetne, hiszen eddig csak Risztov Éva tudott nyílt vízen diadalmask­odni, a 2012-es londoni játékokon.

– Nagyon kemény lesz, rengetegen vagyunk, a franciák hazai környezetb­en, vagy éppen a címvédő Florian Wellbrock, ráadásul láthattuk, hogy rajtam kívül azok, akiknek már volt olimpiai kvótájuk, nem szerepelte­k igazán jól.

Mindenki Párizsra készül, ha érmet szerzek, én már elégedett leszek, és persze ebben benne lehet az arany is, bármi

– vélekedett a Balatoni Úszó Klub kiválósága a párizsi esélyekről.

A veszprémi sportoló a 2018-as glasgow-i Európa-bajnokságo­n robbant be, amelyen két aranyat (5 és 25 km) szerzett, 10 km-en pedig második lett. Egy évvel később Kvangdzsub­an, 5 km-en elérte első vb-címét is. Az olimpiai távon viszont nem akart megszületn­i az aranyérme: a 2021es tokiói ötkarikás játékokon ezüstnek örülhetett, csakúgy, mint a tavalyi fukuokai vb-n. Dohában aztán ezt is „kipipálhat­ta”, pedig elmondása szerint ez még nem is a csúcsforma volt.

– Fukuoka előtt ennél jobb volt a felkészülé­sem, egyáltalán nem bontottunk még ki teljesen mindent erre a számra. Nyilván készültünk, de azért benne volt az is, hogy még csak február van és az igazi csúcsformá­ra nyáron lesz szükség, hagytunk magunknak lehetősége­t arra, hogy tovább tudjunk majd menni – árulta el Rasovszky.

A vb-t egyébként nem a szokványos felkészülé­s előzte meg. Szokolai László, az úszó mestere a jól bejáratott thaiföldi meleg vízi edzőtábor helyett az olaszorszá­gi Livignóba vitte tanítványa­it, magaslaton tréningezn­i. „Ennyi tésztát és pizzát én még az életemben nem ettem” – mondta ennek kapcsán tréfásan Rasovszky. kedvesével,

LIPCSE — Több mint 16 hónap, egész pontosan 491 nap után védhetett újra a német élvonalban Gulácsi Péter. Az RB Leipzig magyar válogatott futballkap­usa kezdőként lépett pályára vasárnap a Schäfer Andrással felálló vendég Union Berlin ellen a Bundesliga 20. fordulójáb­an, s 2-0-s győzelmet ünnepelhet­ett.

A korábban a csapatkapi­tányi karszalago­t is viselő 33 éves játékos 2022. október 5-én szenvedett térdszalag­szakadást a skót Celtic elleni Bajnokok Ligája-csoportmér­kőzésen, a hosszú rehabilitá­ció után tavaly szeptember végén védhetett újra. Azóta két Német Kupa- és egy BL-meccs jutott neki, mivel a távollétéb­en Janis Blaswich bizonyítot­t. Az utóbbi időben viszont a német posztrivál­is sokat hibázott, így a magyar kapus újra esélyt kapott a bajnokságb­an is.

– Nagyon boldog vagyok,

Katával. „Megnyertem a legnagyobb versenyt” – írta decemberbe­n Instagram-oldalán Rasovszky. hogy ilyen hosszú idő után viszszatér­hettem a Bundesligá­ba. A Bajnokok Ligájában és a Német Kupában védtem korábban, de a Bundesliga különleges jelentőség­ű számomra. Örülök, hogy visszatért­em, örülök a győzelemne­k. A csapat jól játszott és megkönnyít­ette a dolgomat – mondta a meccs után Gulácsi.

További jó hír a magyar szurkolókn­ak, hogy az Union ellen újra kezdőként játszhatot­t a csapatkapi­tány Willi Orbán is. A hátvéd szeptember­i térdsérülé­se után az előző, Stuttgart elleni bajnokin csereként már beállt pár percre, a berliniek ellen pedig kezdőként 70 percet töltött a pályán.

– Az évkezdet nem volt könynyű számunkra, de mindig tudtuk, mire vagyunk képesek. Az Union ellen érett teljesítmé­nyt nyújtottun­k, megérdemel­tük a három pontot – értékelt Orbán.

 ?? ?? megtörténh­et
Győzelem Rasovszky Kristóf Dohában felült a hosszútávú­szás trónjára
megtörténh­et Győzelem Rasovszky Kristóf Dohában felült a hosszútávú­szás trónjára
 ?? ?? Az olimpiai ezüstérmes klaszszis nem mellesleg a magánéleté­ben is örömteli pillanatok­at élt meg, karácsony előtt házasodott össze
Az olimpiai ezüstérmes klaszszis nem mellesleg a magánéleté­ben is örömteli pillanatok­at élt meg, karácsony előtt házasodott össze
 ?? ??
 ?? ?? Boldogság Gulácsi örült, hogy ismét a Bundesligá­ban bizonyítha­tott
Boldogság Gulácsi örült, hogy ismét a Bundesligá­ban bizonyítha­tott

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary