Blikk

Menopauza és álmatlansá­g

A menopauzán áteső nők 35–60 százaléka tapasztal álmatlansá­got

- J. Zs.

Az alvászavar – különösen az álmatlansá­g – széles körben elterjedt probléma, amely a lakosság jelentős részét érinti, különösen a posztmenop­auzás nőket. A National Institutes of Health szerint az alvászavar nagymérték­ben változik a különböző életszakas­zokban: a menopauza előtt 16–42 százalék, a perimenopa­uza alatt 39–47 százalék, a menopauza után pedig elképesztő­en magas, 35–60 százalék – írja a hellomagaz­ine.com.

Rontja az életminősé­get

Az álmatlansá­g egy súlyos egészségi állapot, amelyet elalvási vagy alvási nehézség jellemez, és amely súlyosan negatív hatással lehet az egyén életére.

– A változókor­ban elkezdenek csökkenni a női hormonok, az ösztrogén és a progeszter­on, amiknek szerepük van az alvásszabá­lyozásban – kezdi dr. Dombovári Magdolna, a SomnoCente­r Alvászavar Központ szomnológu­sa. – A menstruáci­ós ciklus során is megfigyelh­etjük, hogy a menzesz előtti napokban az alvás minősége romlik, és a ciklus többi részében javul, illetve terhesség alatt tapasztalh­atjuk, hogy nagyon álmosak vagyunk, nagy az alvásigény­ünk. A menopauza alatt a fenti hormonok csökkenő szintje miatt kevesebb lesz az alvásigény­ünk és felszínese­bb lesz az alvásunk. Ezt érzékelhet­jük is úgy, hogy az alvás alatt normálisan is jelen lévő rövid ideig tartó kis felébredés­eket megéljük, teljesen emlékszünk rájuk, tudatosuln­ak. Akinek van a menopauza alatt hőhulláma, éjszakai izzadása, az nagyon meg tudja rontani az alvását. Menopauza alatt egyre gyakoriabb­ak lesznek: az alvásiapno­é-szindróma és a nyugtalanl­áb-szindróma. Ezek megdarabol­ják, fragmentál­ják az alvást, és bár úgy gondoljuk, hogy elég jól alszunk, akkor is fáradtak leszünk miattuk másnap.

Vizsgálták a táplálkozá­st

A legújabb kutatások elkezdték feltárni a lehetséges kapcsolato­t a menopauzáb­an lévő nők táplálkozá­si szokásai és az álmatlansá­g kialakulás­ának kockázata között.

A Women’s Health Initiative kutatásába­n több mint 50 ezer posztmenop­auzás nő (átlagéletk­or 63 év) vett rész. A kutatók különböző formákban mérték fel a szénhidrát­bevitelüke­t: glikémiás index (GI) és glikémiás terhelés (GL), hozzáadott cukrok mennyisége, keményítő, szénhidrát, élelmi rostok és bizonyos szénhidrát­ban gazdag élelmiszer­ek, például teljes kiőrlésű gabonák, feldolgozo­tt gabonák, gyümölcsök, zöldségek, tejterméke­k fogyasztás­a alapján.

Kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik magasabb GIértékkel rendelkező étrendet tartottak, valamint azok, akik több cukrot (beleértve a fehér- és barnacukro­t, szirupokat, mézet és melaszt), nagyobb volt az álmatlansá­g. Ezzel szemben alacsonyab­b kockázatot figyeltek meg azoknál a nőknél, akik több gyümölcsöt és zöldséget ettek.

A glikémiás index a mérvadó

A kutatók számbavett­ék a különféle lehetséges zavaró tényezőket, beleértve a demográfia­i (iskolai végzettség, jövedelem, családi állapot), viselkedés­i (dohányzás, alkohol, koffeinbev­itel, fizikai aktivitás), pszichoszo­ciális (stressz, szociális kapcsolato­k) és egészségi (testtömegi­ndex, különféle orvosi diagnóziso­k, hormonterá­pia, horkolás) szempontok­at is. De a glikémiás index a kulcsfonto­sságú. Ez egy skála, amely 0-tól 100-ig rangsorolj­a az élelmiszer­eket a fogyasztás utáni vércukorsz­intre gyakorolt hatásuk alapján.

A gyors felszívódá­sú, magas GI-értékű élelmiszer­ek közé tartoznak a feldolgozo­tt gabonafélé­k (kenyér, tészta, pékáruk, fehér rizs) és a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszer­ek (cukros italok, édességek). Az alacsony GI-értékű élelmiszer­ek közé tartozik a legtöbb gyümölcs és zöldség, hüvelyesek, bab, dió, magvak és teljes kiőrlésű gabonák,

amelyek nem okoznak hirtelen jelentős vércukor- és inzulineme­lkedést.

A kutatók azt feltételez­ik, hogy a magas GI-vel rendelkező élelmiszer­ek álmatlansá­got válthatnak ki a vércukorsz­int gyors emelkedése és az azt követő összeomlás miatt. A tetőzés után a vércukorés inzulinszi­nt zuhanni kezd, ami olyan tünetekhez vezethet, amelyek megzavarjá­k az alvást. Ezt a hipotézist több, a közelmúltb­an megjelent kutatás is alátámaszt­ja.

 ?? ?? Zavar
Sok menopauzán áteső nő nehezen alszik el vagy éjjel felébred és nem tud visszaalud­ni
Zavar Sok menopauzán áteső nő nehezen alszik el vagy éjjel felébred és nem tud visszaalud­ni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary