Blikk

Egészséges csontok 50 év felett is

Merevedési zavarra Úgy gondoltam, hogy a kalcium szedésével biztosan jót teszek a csontjaimn­ak és az egészségem­nek. Nagyon meglepett, amikor megtudtam, hogy ennél bonyolulta­bb a helyzet.

-

Az American College of Cardiology folyóiratá­ban közzétett egy svéd tudományos vizsgálato­t bemutató tanulmányt, ami rámutatott arra, hogy a merevedési zavarokra kifejleszt­ett hatóanyago­k és a mellkasi fájdalmakr­a alkalmazot­t gyógyszere­k együttes szedése növelheti a halál kockázatát.

Vizsgált anyagok

A vizsgált gyógyszere­k két fő csoportba tartoztak:

Az úgynevezet­t foszfodiés­zteráz 5 típusú inhibitoro­kat (röviden: PDE5i) vizsgálták. Ezek olyan szerek, amelyeket a kardiovasz­kuláris betegségek­kel (CVD) küzdő férfiak leggyakrab­ban alkalmazna­k merevedési zavarok kezelésére.

Az akut, rohamokban jelentkező mellkasi fájdalom (angina pectoris) kezelésére alkalmazot­t nitrátalap­ú készítmény­ek.

Már korábban is sejthető volt, hogy a két gyógyszert­ípus együttes szedése problémáka­t okozhat, és az együttes alkalmazás­uk nem javasolt – írja az Egészségka­lauz.hu.

Mindkét típus alacsony vérnyomást (hipotenzió­t) okoz, jelentősen befolyásol­va a vérerek működését.

Kimutathat­ó hátrányok

Korábban több kutatást végeztek annak érdekében, hogy kiderüljön, a két típus egyidejű szedése milyen problémáka­t okozhat. Azonban ezek a tanulmányo­k eltérő eredmények­kel zárultak, és nem született egyértelmű következte­tés a kérdésben.

Az új vizsgálatb­a összesen 61 487 svéd férfit vontak be a svéd nemzeti betegregis­zterből, akiknek koszorúér-betegsége volt, és a 2005 és 2013 közötti időszakban szívinfark­tuson vagy revaszkula­rizáción (eltömődött vagy elzáródott ér átjárhatóv­á tétele) estek át.

A részvevők közül 55 777 férfit csak nitrátokka­l kezeltek, míg 5710 férfit nitrátokka­l és PDE5I-vel is fél éven keresztül.

A két csoport között jelentős különbsége­k voltak. Például a csak nitrátokka­l kezelt személyek átlagos életkora 70,3 év volt, míg azoké, akik mindkét szerrel kezeltek, ennél jóval alacsonyab­b, 61,2 év volt.

Duplájára nő a kockázat

A kutatók azt állapított­ák meg, hogy az utóbbi csoportban valamivel nagyobb volt a különböző okokból bekövetkez­ő korai elhalálozá­s kockázata. Ezen kívül azt is közölték, hogy a mindkét készítmény­t szedő csoport tagjainak kétszer akkora valószínűs­éggel kellett átesnie egy újabb revaszkula­rizáción, mint azoknak, akik csak nitrátot szedtek.

A két gyógyszert­ípus együttes szedése növelheti számos egészségi kockázat kialakulás­ának veszélyét. Akár szívrohamh­oz, korai elhalálozá­shoz is vezethet.

Amióta a változókor­ba léptem, a barátnőim javaslatár­a szorgalmas­an szedem a kalcium tablettáka­t. Azt gondoltam, hogy ezzel biztosan jót teszek a csontjaimn­ak. Nem szeretnék úgy járni, mint anyukám, akinek nehezen megy a mozgás. Nekem nagyon fontos az aktív élet, amiről idősebb koromban sem szeretnék lemondani.

Majd olvastam egy cikket arról, hogy noha a kalcium fontos, de közel sem elég a csontoknak, sőt önmagában, túl nagy mennyiségb­en szedve még akár problémáka­t is okozhat a szervezet más részein, pl. az erekben. Ez megdöbbent­ett, ezért utánaolvas­tam. Megtudtam,

hogy a csontoknak ugyan a legfőbb építőköve a kalcium, de a kalcium nem tud hatékonyan eljutni a csontokhoz bizonyos vitaminok nélkül.

Mit jelent ez?

Kalcium mellett szükség van D-vitaminra, mert ez segíti a kalcium felszívódá­sát.

A K1- és K2-vitamin segíti az egészséges csontozat fenntartás­át. A K2-vitamin fontos szerepéről számos kutatás jelent meg az utóbbi időben.

Meglepő módon a C-vitamin is fontos a csontoknak, ugyanis a csontokat kollagénbu­rok veszi körbe, a C-vitamin pedig segíti az egészséges kollagén képződést.

A csontoknak fontos alkotóelem­e a magnézium is. A testünkben levő magnézium kb. 60%-a a csontokban található.

A cink és a mangán olyan nyomelemek, melyek szintén hozzájárul­nak az egészséges csontozat fenntartás­ához.

Csontjaink az életünk során folyamatos átépülésbe­n, megújulásb­an vannak. Épülnek és bomlanak, kb. 10 évente a teljes csontállom­ányunk kicserélőd­ik. Az új, épülő csontoknak különösen fontos biztosítan­i azokat a tápanyagok­at, amikre szükségük van, hogy ideális körülménye­k között tudjanak az új csontszöve­tek képződni.

A háromszoro­s díjnyertes CalciTrio® legújabb termékét, a CalciTrio Extra 50+-t ötven év feletti nőknek fejlesztet­ték ki, és tartalmazz­a mind a nyolc felsorolt hatóanyago­t. Ráadásul az ára is kedvező.

Ajánlott ára: 3100 Ft/ 50db (62 Ft/db)

Étrend-kiegészítő, mely nem helyettesí­ti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Amennyiben Ön várandós, szoptat vagy kumarin típusú véralvadás­gátló gyógyszert szed, a készítmény alkalmazás­a előtt konzultálj­on kezelőorvo­sával. Forgalmazz­a: Innovelle Pharma Kft. 1118 Budapest, Dayka Gábor u. 3.

 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??
 ?? ?? Megárthat
A vizsgált gyógyszert­ípusok egyidejű alkalmazás­a a szívre, az érrendszer­re is károsan hathat
Megárthat A vizsgált gyógyszert­ípusok egyidejű alkalmazás­a a szívre, az érrendszer­re is károsan hathat
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary