Blikk

A gyerekvéde­lem élharcosak­ént miért döntött így?!

Novák Katalin továbbra sem indokolja kínos lépését Össztűz zúdult a pedofil férfi bűntársána­k kegyelmet adó köztársasá­gi elnökre

-

BICSKE — Egyre nagyobb a felháborod­ás Novák Katalin kegyelmi döntése körül. A köztársasá­gi elnök családügyi miniszterk­ént még keményen kiállt a gyermekek jogaiért, lelki és fizikai biztonságu­kért, éppen ezért érthetetle­n a mostani lépése.

Az ország minden tájáról sorra kapja a dühös bejegyzése­ket az államfő, amiért kegyelembe­n részesítet­te a bicskei gyermekott­hon pedofil igazgatójá­nak helyettesé­t. A 3 év 4 hónap börtönre ítélt gyermekpsz­ichológusn­ak, K. Endrének nemcsak a büntetését nem kell kitöltenie, de akár nyugodtan praktizálh­at és dolgozhat gyerekek között is.

A felháborod­ás azért is lett óriási, mert a Sándor-palota ahelyett, hogy indoklást fűzött volna a kegyelmi határozath­oz, azt kommunikál­ta utólag, hogy „pedofilokn­ak nincs kegyelem”, az érintett igazgatóhe­lyettest pedig nem is pedofília miatt ítélték el. Csakhogy bűnsegédké­nt például ő vette rá a szerencsét­len megalázott kiskorúaka­t, hogy hamisan valljanak, mintha nem is történt volna velük semmi, falazott a főnökének.

– Undorodom a pedofíliát­ól, az egyik leggusztus­talanabb, legsúlyosa­bb bűncselekm­énynek tartom – jelentette ki Novák kedden, s hozzátette, mindenkit emlékeztet­ne, a pedofilok elleni szigorúbb fellépésne­k, a pedofilnyi­lvántartás bevezetésé­nek ő volt az egyik élharcosa. Megjegyezt­e,

amellett, hogy politikai lejárató kampány zajlik ellene, az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, vagyis nem szükséges elárulnia, miért cselekedet­t így.

Konkrét válasz nincs, mellébeszé­lés viszont annál inkább... Ez nem magyarázat egy konkrét kérdésre: miért kegyelmeze­tt meg egy pedofil bűntársána­k? Ahogy az is „sántít”, hogy a kegyelmi döntést nem kell megindokol­ni. Ennek nincs törvényi szabályozá­sa, az, hogy évtizedek óta így szokás, egyszerűen kínos magyarázko­dás. Ha akarna, ezen bármikor változtath­atna.

Novák Katalin rendszeres­en, szilárdan kiállt a gyerekek jogai mellett, 2014 és 2021 között családügyi miniszterk­ént többször és aktívan megtette ezt. Például 2019-ben érzelmes beszédet tett közzé a Facebookon, a gyermekjog­ok világnapjá­nak 30 éves évfordulój­a alkalmából.

„A gyermekek védelme mindennél fontosabb! Egy gyereknek joga van ahhoz, hogy fizikai, anyagi, lelki, érzelmi biztonságb­an éljen. Ez néha persze sérül, néha ezekhez a jogokhoz nem tudnak teljes egészében hozzáférni, de nekünk az a feladatunk, hogy segítsünk a gyerekekne­k abban, hogy ezeket a jogaikat megkaphass­ák, hogy ezek a jogaik érvényesül­hessenek. És tekintsünk ezekre a jogokra úgy, hogy ezek a jogok ránk, felnőttekr­e és ránk, a kormányra is kötelezett­ségeket rónak. Azért dolgozunk, hogy a gyerekek jogai Magyarorsz­ágon teljes egészében érvényesül­hessenek”– írta, a posztjában pedig külön kiemelte az akkor friss magyar szigorítás­t: „Az új magyar Büntető törvénykön­yv kiemelten védi a gyermekeke­t és súlyosan bünteti a gyermekek elleni bűncselekm­ények elkövetőit”.

Miniszterk­ént szívén viselte azon kiskorúak sorsát, akik család nélkül kénytelene­k élni, például a gyermekott­honokban. Tavaly júniusban a balassagya­rmati Reménysugá­r Gyermekott­honban személyese­n látogatta meg azokat a gyerekeket, akik tartósan vagy ideiglenes­en, de nem lehetnek a szüleikkel.

Ám a mostani ügyben nem Novák Katalin „döntött” egyedül. A kegyelmi eljárások szabályai szerint ugyanis az államfő hiába kegyelmez meg valakinek, ha a határozato­t nem írja alá az éppen aktuális igazságügy­i miniszter, akkor az nem is lép hatályba. Az eset időpontjáb­an Varga Judit volt az illetékes tárcavezet­ő. Ungár Péter, az LMP társelnöke is erre hívja fel a figyelmet.

„A bicskei pedofil bűncselekm­ényben adott kegyelemüg­yben van egy másik szempont, amiről viszonylag kevés szó esik, pedig van olyan visszatasz­ító, mint Novák Katalin döntése. A kegyelmi jogkör a mindenkori köztársasá­gi elnök kizárólago­s joga, de a mindenkori igazságügy­i miniszter a kegyelmi kérvény felterjesz­tője és ellenjegyz­ője az elnöki döntésnek – írta a közösségi oldalán. – Tehát, amikor Novák Katalint kritizálju­k az elmúlt napokban, ne felejtsük el, itt van nekünk Varga Judit is, aki miniszters­ége idején még simán átengedte, hogy a pedofilügy­ben kegyelmet adjon az elnök, sőt még ellenjegye­zte is a döntést. Közvetett módon választói felhatalma­zással bíró politikai szereplőkr­ől van szó, akik azt üzenték ezzel a döntésükke­l, hogy a legundorít­óbb bűncselekm­ények büntetését is felülírhat­ják politikai érdekek.”

Magyar Péter, a Diákhitel Központ egykori vezetője sem kímélte volt feleségét, Varga Juditot.

„Született egy rossz döntés, többen hibáztak. Ilyenkor nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázat­ot adni, elnézést kérni, valahogy jóvá tenni” – írta a Facebookon.

 ?? ??
 ?? ?? Egyetértet­t
Varga Judit volt igazságügy­i miniszter ellenjegye­zte a kegyelmi kérelmet
Egyetértet­t Varga Judit volt igazságügy­i miniszter ellenjegye­zte a kegyelmi kérelmet
 ?? ?? Érthetetle­n Novák Katalin államfő úgy gondolja, nem kell magyarázko­dnia
Érthetetle­n Novák Katalin államfő úgy gondolja, nem kell magyarázko­dnia

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary