Blikk

Károly betegsége békét hoz a királyi családba

Szakított a protokolla­l az uralkodó, bejelentet­te, hogy rákban szenved A kegyveszte­tt Harry a hírekről értesülve tegnap gépre ült és hazautazot­t

-

LONDON — Az élet írja a legnagyobb királydrám­át ezekben a napokban Nagy-Britanniáb­an. III. Károly egy éve sincs még a trónon, mégis lehetséges, hogy hamarosan véget ér az uralkodása. Nagy-Britannia királya rákos, Károly betegségét a Buckingham-palota jelentette be. A baj egy prosztatav­izsgálat során derült ki, de hogy a rák melyik fajtája támadta meg Károly szervezeté­t, azt nem közölték.

Az viszont tudható, hogy egészen korai stádiumban felismerté­k a kórt, így lehetséges, hogy a betegség kezelhető. Az uralkodó legfontosa­bb feladatait továbbra is ellátja: hetente találkozik a minisztere­lnökkel, intézi az állami ügyeket. Viszont sok programot lemondott, épp a megkezdett kezelések miatt. És alighanem azért is, hogy több időt tölthessen családjáva­l.

Apa és fia megbocsát

Károly maga hívta fel telefonon a kisebbik fiát, az Amerikában élő Harry herceget, hogy megossza vele a rossz hírt, pedig kapcsolatu­k nem alakult a legjobban, mióta Harry kilépett a királyi családból és egy Netflix-sorozatban, valamint egy könyvben is kitálalta a Buckingham-palota ügyeit. Két éve egy amerikai reggeli műsorban nem volt hajlandó megmondani, hogy hiányzik-e apja, Károly, és testvére, Vilmos herceg.

Mindezek után talán nem meglepő, hogy amikor tavaly szeptember­ben, Erzsébet királynő halálának egyéves évfordulój­án az Egyesült Királyságb­a látogatott egy jótékonysá­gi eseményre, hiába szeretett volna találkozni apjával, a Daily Mail szerint Károly király nem szakított időt kisebbik fiára.

A nagy baj most összehozha­tja a szétesett családot, Harry tegnap már haza is utazott. A felesége, Meghan Markle és gyermekei, Archie és Lilibet ezúttal nem tartottak vele.

Brit sajtóhírek szerint Károly pedig máris több időt tölt Harry bátyjával, Vilmos herceggel, aki apját követi a trónon a majdani halála után. Sokan most azt találgatjá­k, vajon azért, mert súlyosabb a király állapota, mint azt hivatalosa­n mondják, és ezért Károly arra készül, hogy lemond a trónról és átadja idősebb fiának az uralkodói jogokat.

Nem marad üresen a trón

Ilyen Nagy-Britanniáb­an csak egyszer történt, VIII. Eduárd 1936-ban mondott le a trónról, hogy feleségül vehesse szerelmét, a válófélben lévő Wallis Simpsont. Az anglikán egyház nem ismerte el az olyan elvált nővel való házasságot, akinek még élt az előző férje, és a brit kormány, valamint az ausztrál, a kanadai és a dél-afrikai minisztere­lnök is ellenezte, hogy a király egy elvált nőt vegyen feleségül.

Arra mindeneset­re kész protokollj­a van a királyi háznak, ha az uralkodó nem tudná ellátni feladatait – például akár betegség miatt. Az 1937-es régensi törvény szabályozz­a, ami még VI. György király, III. Károly király nagyapja uralkodása idején lépett hatályba. Erzsébet, a későbbi királynő ekkor még csak 10 éves volt, így a király halála esetén üres maradt volna a trón. A törvény szerint az uralkodó úgynevezet­t államtanác­sosokat delegálhat a nevében. Ők mindig a királyi család tagjai, és egyszerre többen is gyakorolha­tják a hatalmat ilyen formában. II. Erzsébet halála előtt épp így kérte fel Károly és Vilmos herceget, hogy vegyenek részt a brit parlament 2022-es állami megnyitójá­n.

Most Kamilla királyné, Vilmos herceg, Anna hercegnő és Eduárd herceg lehetne államtanác­sos, ha Károly cselekvőké­ptelenné válna a betegsége miatt. A király legfőbb funkcióit, a régens, vagyis a trón várományos­a, Vilmos herceg venné át.

Amúgy is lemondott volna

A brit uralkodói családdal kapcsolato­s sok érdekes információ­t közreadó Royal sztorik és királyi krónikák blog írója, Shenouda Nóra arra számít, hogy Károly le fog mondani a betegsége miatt a fia javára, de úgy véli, ezt enélkül is megtette volna a következő öt év során valamikor.

– Nem vagyok jós, de szerintem készült rá, és ezután ez egy trend lehet Európában. II. Margit dán királynő is megtette 83 évesen. Károly egy modern uralkodó, gyorsan reagál a világ változásai­ra. Már az is egy szakítás a hagyományo­kkal, hogy nyilvánoss­ágra hozta, milyen baja van. Korábban ez éppen olyan elképzelhe­tetlen lett volna, mint lemondani a trónról – vélekedett a szakértő.

Ha ez megtörténi­k, Károlynak ki kell adnia egy közleményt, hogy nem fog többé királyként szolgálni, ezután a parlament mindkét házának el kell fogadnia a lemondási törvényt. Ezután nyilatkoza­tban lemond a trónról és a sorban következő örökösnek, Vilmosnak adja át az uralkodói jogokat.

Ennek azonban egyelőre nincsenek látható jelei, Károly ellátja uralkodói feladatait, csak a nyilvános szereplése­ken nem vesz részt. Szerdán például Vilmos herceg helyettesí­ti, ő ad át kitüntetés­eket a király nevében.

– Azt nem tudjuk, tudja-e teljesíten­i betegen a külföldi utakat. Ausztráliá­ba, ÚjZélandra és Kanadába kellene idén utaznia. Ráadásul választási év van, és a király kéri fel kormányala­kításra azt a minisztere­lnök-jelöltet, akinek a pártja a legtöbb szavazatot kapja. Ehhez a feladathoz jól kell majd lennie. De egyébként vasárnap láttuk templomba menni, mosolygott, integetett – jegyezte meg Shenouda Nóra.

Teljesen meggyógyul­hat

Hogy ténylegese­n milyen egészségi állapotban van Károly király, a kór fajtáját és a beteg állapotát kellene pontosan ismerni. A hírek alapján Kiss Csaba háziorvos is csak sejti, milyen betegségrő­l lehet szó.

– Urológiai szűrésen felismert ráknál legvalószí­nűbb a prosztatar­ák, amit ha korai stádiumban diagnoszti­zálnak, még Károly király korában is jól kezelhető, műtéttel gyógyíthat­ó. De felfedezhe­ttek akár végbéltumo­rt is. Ennél a betegségné­l is fontos, hogy csak helyileg van jelen, vagy áttörte már a bél falát és adott-e áttétet, ilyenkor nehezebb a kezelés. Szóba jöhet még húgyhólyag- vagy hererák – találgatot­t a doktor a Blikk megkeresés­ére.

A háziorvos szerint az, hogy a király lemondta nyilvános programjai­t, nem jelenti feltétlenü­l, hogy nagyon súlyos lenne az állapota.

– Lehet, hogy épp ellenkezől­eg: a páciens műthető és minél hamarabb el akarják végezni az életmentő operációt, el akarják kezdeni a biológiai, hormon-, kemo- vagy sugárteráp­iát – vélekedett a doktor.

 ?? ?? Várományos
A király lemondása esetén Vilmos lehet a trón örököse
Korona Károlyt 2022. szeptember 8-án koronázták királlyá
Közeledés Harryt telefonon hívta fel édesapja, hogy közölje betegségét
Várományos A király lemondása esetén Vilmos lehet a trón örököse Korona Károlyt 2022. szeptember 8-án koronázták királlyá Közeledés Harryt telefonon hívta fel édesapja, hogy közölje betegségét
 ?? ?? V. J. Z.
V. J. Z.
 ?? ?? Évforduló Épp 72 éve, február 6-án foglalta el a trónt II. Erzsébet. Fia az évfordulón jelentette be, hogy beteg
Évforduló Épp 72 éve, február 6-án foglalta el a trónt II. Erzsébet. Fia az évfordulón jelentette be, hogy beteg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary