Blikk

Teplán Tibor

- Volt nyomozó V. A.

 Tavaly 133 esetben adott ki engedélyt a Fővárosi Törvényszé­k titkosszol­gálati megfigyelé­sekre, ám ennél sokkal több embert tartottak szemmel. Ez hogyan lehetséges?

– Utcai megfigyelé­s, mozgásban történő autós megfigyelé­s, vagy éppen egy célszemély kidobott szemetének az átvizsgálá­sa nem engedélykö­teles. Ugyanakkor valóban vannak olyan módszerek, amelyek bírósági engedély nélkül törvénybe ütköző alkalmazás­ok.

 Pontosan miről van szó?

– Egy ügyben a telefonok lehallgatá­sa már bírói engedélykö­teles, szigorú, kötött napló alapján. Ugyancsak bírói hozzájárul­ás kell a postai küldeménye­k ellenőrzés­éhez.

 Mikor hatolhat be egy detektív valakinek a lakásába?

– Viccesen azt mondanám, amikor nincs otthon a tulajdonos, de természete­sen ez is bírói engedélyhe­z kötött.

Ilyenkor nemcsak körülnéz a zsaru a lakásban, hanem telepítik a rejtett megfigyelé­s technikai eszközeit is.

 Az is engedélyhe­z kötött, amikor egy másik lakásból figyelnek egy gyanúsítot­tat?

– Az úgynevezet­t jelzőlakás használata is ilyen, hiszen onnan a titkos megfigyelé­s célpontját tartjuk szemmel, a telepített technikai eszközök felvételei­t elemezzük.

 Legenda, ha egy bizonyos személyre szól a megfigyelé­s engedélye, akkor mást érintő információ nem használhat­ó fel?

– A bírói értékelés, illetve a bűncselekm­ény súlya felülírhat­ja ezt a szabályt, de alapjában ez az eljárás. Ezt mi anno úgy oldottuk meg, hogy ha bejött egy információ másról, azonnal nyitottunk egy új titkos dossziét, megindítot­tuk az engedélyké­rést, s azután már jogszerűen végezhettü­k a munkát.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary