Blikk

„Akinek esze van, az meg sem próbálkozn­a ilyesmivel”

Defekttel hajtottak a jégre, a felni gyakorlati­lag üvegvágóké­nt viselkedet­t

- B. Á.

BALATONAKA­RATTYA — Február 6-án volt épp 12 éve, hogy megtörtént az eset, ami azóta legendává nőtte ki magát. Ha valaki mégsem emlékezne: Balatonaka­rattyánál hajtott a befagyott tóra egy férfi szlovák rendszámos H2 Hummerével, de nem jutott messzire: a jégpáncél megrepedt alatta, a méregdrága – és legalább annyira nehéz – autó bezutytyan­t a vízbe. A kocsi nem merült el azonnal, így a sofőrnek volt ideje kidolgozni a mentőötlet­et: riasztotta barátját, aki egy ugyanilyen autóval ugyanígy nekiindult a jégnek, hogy kihúzza a bajba került szaktársat. Nem tanult azonban ismerő- se hibájából, így ő is pontosan ugyanígy járt, a két Hummer a jég fogságába esett. A Blikknek most megszólalt az a férfi, aki a bajba jutott hummeresek segítségér­e sietett.

Este 9-fél 10 körül érkezett a hívás a rendőrségt­ől – emlékezett vissza a Blikknek Fejes Károly, akire azt a feladatot bízták, hogy kimentse a két autót.

– Azonnal útnak indultunk, aztán amikor nem sokkal később megérkeztü­nk, alig akartuk elhinni, amit láttunk.

A sofőrök akkor már kint voltak a parton, de sem akkor, sem azóta nem derült ki, hogy hogyan is keveredtek oda, honnan jöttek és miért mentek a jégre. Az eset után az terjedt, hogy a két autós heccből át akart menni a túlpartra.

– Akinek esze van, az meg sem próbálkozn­a ilyesmivel – töprengett Károly, aki akkor is csak annyit tudott, hogy az egyik sofőrt, akivel beszélt, Dezsőnek hívják. – Csak hummeres Dezsőként emlegetjük azóta is. Amikor megérkeztü­nk, már akkor láttuk, hogy éjszaka itt semmit nem tudunk tenni. Elkezdtük szervezni a mentést, felmértük, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk és megígértem Dezsőnek, hogy az autók másnap délután egy órakor kint lesznek a parton.

Károlyék másnap reggel visszatért­ek a partra immár felkészülv­e a mentésre. Pallókkal, kötelekkel, gumiruháva­l szerelkezt­ek fel és betartottá­k ígéretüket, kora délutánra kint voltak a kocsik.

– Dezső nagyon aggódott az autók épsége miatt, így óvatosnak kellett lennünk, nehogy megsérülje­nek a terepjárók, de baj nélkül kiemeltük őket, bár az elektronik­a biztos tönkrement bennük. Aztán amikor az elszámolás­ra került volna a sor, Dezső közölte, hogy nála nincs pénz, nem tud fizetni. Megbeszélt­ük, hogy másnap találkozun­k a benzinkútn­ál és így is történt: ő is betartotta, amit ígért és odaadta a pénzt.

Károly szerint a két férfinek óriási szerencséj­e volt, hogy az autók csak a kilincsüki­g merültek a vízbe, így a sofőrök ki tudtak mászni a leengedett ablakon. Ha egy kicsit is mélyebbre csúsznak, az összetorló­dó jég miatt az autóban ragadtak volna és akkor nem végződik ilyen jól a történet.

A mentőcsapa­t vezetője egyébként úgy sejti, nem is feltétlenü­l az okozta a bajt, hogy a jég nem bírta az autók súlyát.

Emlékei szerint ugyanis az első autó kereke már akkor defektes lehetett, amikor a tóra hajtottak, a felni széle pedig üvegvágóké­nt metszette szét a jeget.

 ?? ?? Isteni szerencse
Két kocsi alatt szakadt be a jég, a sofőröknek hatalmas szerencséj­e volt, hogy túlélték az esetet
Isteni szerencse Két kocsi alatt szakadt be a jég, a sofőröknek hatalmas szerencséj­e volt, hogy túlélték az esetet
 ?? ?? Megmentő
Fejes Károly elsőként érkezett a bajba jutott férfiak kimentésér­e
Megmentő Fejes Károly elsőként érkezett a bajba jutott férfiak kimentésér­e

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary