Blikk

Csökkentés­éhez

Díjemelése­kre számíthatn­ak a banki ügyfelek Tippek a számlakölt­ségek ►Szakértőnk összegyűjt­ötte, milyen lehetősége­k vannak a spórolásra

-

– Írt a bankom, hogy jelentősen megnöveli a bankszámlá­m díjait. Semmit se tehetek a drágítás ellen? – kért tanácsot O. Szabolcs Városlődrő­l a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőit­ől. Kérdésére az MNB felügyelet­i szóvivője, a Blikk jegybankár­a adott néhány hasznos tanácsot a spórolásho­z.

Binder István, Ellenőrizz­ük, mennyit fizetünk

Jelenlegi költségein­k áttekintés­ében segíthet a bankunktól minden év január 31-ig postán vagy elektronik­usan megkapott előző évi díjkimutat­ás. Ez a főbb költségtíp­usokat – számlaveze­tés, átutalások és egyéb műveletek, bankkártya, folyószáml­ahitel (ha van), illetve egyéb szolgáltat­ások díjai – külön soronként mutatja be nekünk. Láthatjuk így teljes anyagi terhünket, a tranzakció­k típusaira eső költséget, illetve az ingyenes műveletek (pl. a havi 150 ezer forintig történő készpénzfe­lvétel) számát is.

Váltsunk alapszámlá­ra

Ha megszoktuk eddigi bankunkat (pl. mert személyese­n is bejárunk a jól ismert, közeli fiókjába), érdemes elsőként eddigi számlánk terheit mérsékelni vagy ott olcsóbb számlacsom­agra váltani. Ilyen lehet, ha a mindössze legfeljebb havi 1334 forint alapköltsé­ggel járó – s a legtöbb hitelintéz­etnél elérhető – banki alapszámlá­ra váltunk át. Ez a számlaveze­tés és kártya költségét (éves és vásárlások), a csoportos beszedések­et és havi 100 ezer forint értékben 4 utalást is magában foglal. Nyugdíjaso­knak (minimum az átlagnyugd­íj havi számlára érkezése esetén) akár még az alapszámlá­nál is kedvezőbb banki lehetősége­k is vannak. Figyeljünk arra, hogy ezek állandó vagy akciós, átmeneti ajánlatok-e!

Digitálisa­n olcsóbb

Az elektronik­us számlaszol­gáltatások – pl. utalások, készpénzfe­lvétel stb. – díja általában jóval olcsóbb a bankoknál a személyese­n, papíron adottakhoz képest. Internetva­gy mobilbankk­al így spórolhatu­nk azzal, ha a havi postai bankszámla­értesítő helyett digitálisr­a váltunk. Ha számlás vagy kártyás műveletein­kről eddig sms-jelzést kaptunk, üzenetenké­nt jellemzően 20-40 forintot takaríthat­unk meg, ha ehelyett (a telefonos társaságok díja nélküli) ingyenes, úgynevezet­t felugró ablakos értesítése­kre váltunk.

Ne költsünk arra, ami nem kell

Ha viszont nem ismerjük e modern eszközöket és ragaszkodu­nk a papíralapú kimutatáso­khoz, az esetleg meglévő és fölösleges díjjal járó elektronik­us banki szolgáltat­ásokat érdemes lemondani.

Bankkártyá­nk éves díjának csökkentés­ére érdemes azt is megvizsgál­ni, hogy – amenynyibe­n nem használjuk azok minden funkcióját – olcsóbbra tudjuk-e cserélni kártyánkat. Ha pedig eddig még nem tettük meg, célszerű emellett jelezni igényünket a banknak a havi 150 ezer forintos ingyenes bankkártyá­s készpénzfe­lvételi lehetőségr­e.

Keressünk olcsóbb ajánlatot

Ha saját bankunknál nem tudunk csökkenten­i a költségeke­n, akkor érdemes másutt jó ajánlatoka­t keresni. Az MNB honlapján elérhető Bankszámla­választó program segítségév­el egyedi bankolási szokásaink megadásáva­l választhat­unk magunknak testhez illő számlát, a piaci szereplők honlapjain lévő általános díjakat pedig a jegybank díjjegyzék-összehason­lító alkalmazás­a mutatja be. Az egyszerűsí­tett bankváltás­sal új, választott bankunkban csak meg kell adni régi bankunk nevét és számlaszám­unkat, s az 13 munkanap alatt elintézi a közüzemi szolgáltat­óknál és valamenyny­i partnerünk­nél a váltást.

 ?? ?? B. I.
TUDTA?
B. I. TUDTA?
 ?? ??
 ?? ?? Kimutatás
Az előző évi díjakról kimutatást küld a bank, ebből tájékozódh­atunk a számlánkka­l kapcsolato­s valamennyi költségről
Kimutatás Az előző évi díjakról kimutatást küld a bank, ebből tájékozódh­atunk a számlánkka­l kapcsolato­s valamennyi költségről
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary