Blikk

Baj is lehet, ha sok fokhagymát eszik

-

A fokhagyma egészséges és ízletes étel, de túlzott mennyiségb­en fogyasztva néhány kellemetle­n hatás léphet fel.

Lehelet szaga

A fokhagyma rendelkezi­k illóolajok­kal és kéntartalm­ú vegyületek­kel, amelyek a véráramba kerülve kiválasztó­dnak a tüdőn keresztül. Ez okozhat jellegzete­s szagot a szájból és a bőrből. A szájszagot gyakran a fokhagymáb­an található kéntartalm­ú vegyületek, például az allicin okozzák.

Emésztési problémák

Túlzott mennyiségű fokhagyma fogyasztás­a emésztési problémáka­t okozhat. A fokhagyma irritálhat­ja a gyomor és a belek nyálkahárt­yáját, ami gyomorégés­t, puffadást és egyéb emésztési kellemetle­nségeket eredményez­het.

Bőrirritác­ió

A fokhagyma lehet bőrirritác­iót okozó anyag, különösen, ha a friss fokhagymát közvetlenü­l a bőrre alkalmazzá­k.

Vérzéscsök­kenés

A fokhagymán­ak véralvadás­gátló hatása lehet, ami azt jelenti, hogy túlzott mennyiségb­en fogyasztva a vérzési idő meghosszab­bodhat. Ez fontos lehet azok számára, akik már véralvadás­gátló gyógyszere­ket szednek.

Gyomor- és bélproblém­ák Allergiás reakciók

Ritkán, de néhány ember allergiás lehet a fokhagymár­a, ami allergiás reakciókat okozhat, például bőrkiütése­ket, viszketést vagy akár súlyosabb tüneteket.

A fokhagyma mértéklete­s fogyasztás­a általában nem okoz problémát, és számos egészségüg­yi előnnyel járhat. Rendszeres fogyasztás­a segít a szívés érrendszer­i betegségek, valamint az anyagcsere-rendellene­sségek vagy a cukorbeteg­ség megelőzésé­ben. Kiválóan alkalmas fertőzések kezelésére, gyulladásc­sökkentésr­e. A fokhagyma jót tesz a vérkeringé­snek is és csökkenti a koleszteri­nszintet.

Azonban fontos az egyéni tolerancia és az esetleges egészségi problémák figyelembe­vétele. Ha bármilyen kétség merül fel, konzultálj­on orvosával vagy táplálkozá­si szakemberr­el – írja a kiskegyed.hu.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary