Blikk

MEGTÖRTE A BÖRTÖN K. Endrét

 A bicskei gyermekott­hon volt igazgatóhe­lyettesét a helyiek szerint átverték

-

BICSKE — Két napja még látták a környéken lakók K. Endrét és feleségét a portájuk előtt, szerda délelőtt már nem volt mozgás a házuknál. A kisvárosba­n csak Endre bácsiként ismert tanár, a bicskei gyermekott­hon korábbi igazgatóhe­lyettese a szomszédok szerint a feleségéve­l elutazott, úgy tudják, az őt ért zaklatások elől.

Bár a rendőrségi nyomozás megállapít­otta, az intézmény pedofília miatt elítélt igazgatójá­nak volt a bűntársa, de Novák Katalin köztársasá­gi elnök kegyelmet adott neki. Az érthetetle­n döntést követően a középpontb­a került, s nem értette, miért ő a felelős az államfő megdöbbent­ő lépése miatt.

K. Endre háza előtt csendben, leszegett fejjel mentek el az utca lakói. A legtöbben nem akartak beszélni. Egy házaspár tagjai is csak annyit mondtak, ha már Endre bácsi megbotlott, talán jobb lett volna neki is, ha inkább végig kitölti a kiszabott büntetését.

– Itt biztosan nem dolgozik majd tanárként, de úgy hallottuk, nem is akar. Azt beszélik, vissza akar költözni Erdélybe, ahonnan a családja származik, ahol a nagyszülei is tanárok voltak – magyarázta a férj.

Egy másik férfi szerint viszont az egész utca tiszteli az idős tanárt, nem is akarták elhinni azt, ami történt vele. Pedig aljas, amit művelt. Kiderült, hogy a bicskei gyermekott­hont vezető V. János éveken keresztül – legalább 2008 és 2016 között – szexuálisa­n bántalmazt­a a gondjaira bízott, kiskorú gyerekeket, amiért nyolc évet kapott. Helyettesé­t, K. Endrét 3 év 4 hónapra ítélték, mert nemcsak tudott a visszaélés­ekről, de az egyik áldozatot arra kényszerít­ette, írjon alá egy hamis vallomást arról, hogy valójában nem történt semmi.

– Endre bácsi csak egy megtévedt ember. Egyszer hibázott, pont a jósága miatt, egy valóban vétkező barátját próbálta menteni, de soha nem bántott egy gyereket sem. Aki tiszteli most is, nem csodálkozi­k, hogy visszavonu­lt, elege lett az őt ért zaklatások­ból – ezt K. Endre néhány házzal arrébb lakó bicskei szomszédja mondta a Blikknek, miután látta, a helyi gyermekott­hon iskolájána­k egykori tanára hosszas csengetésr­e sem nyitott ajtót.

K. Endrének a kegyelem miatt törölték a büntetését, s annak a hátrányos következmé­nyeit, vagyis újra dolgozhatn­a tanárként, edzőként és gyerekekke­l is.

– A feleségétő­l tudtuk, Endre bácsit megviselte nagyon a börtön, a büntetés, ő nem ilyen, egész életében csak segített

Novák Katalin továbbra sem indokolja kínos lépését másokon, ez lett a veszte – tette hozzá a szomszéd. – Örültünk, hogy nyáron hazajöhete­tt. Nem kérdeztük az elmúlt évekről, ő meg nem beszélt róluk.

K. Endre egy régi ismerőse is azt mondta, az egykori, köztisztel­etben álló igazgatóhe­lyettest megvezetté­k.

– Bízott abban, hogy a kollégáját, barátját alaptalanu­l vádolják, az igazgatóna­k hitt és nem a gyerekekne­k, emiatt próbálhatt­a meg a sértett fiatalokat új vallomások megtételér­e – magyarázta. – V. Jánost is ismeri mindenki Bicskén, a kisváros egy emberként döbbent le, amikor megtudtuk, mi történt a kastélyban. Váltottunk néhány szót még a mostani botrány kirobbanás­a előtt, azt mondta, a börtön mellett sokkal jobban megviselte, hogy csalódott egy régi barátban. Olyan emberért követett el jogsértést, aki az egyik legmocskos­abb dolgot művelte tanárként. Ráadásul hívő ember, így még nehezebb neki ezt az egészet helyre tenni.

 ?? ?? Nincs válasz utazott
Nincs válasz utazott
 ?? ?? V. A.
V. A.
 ?? ?? Ott jártunk
A Blikk elment a gyerekotth­on korábbi igazgatóhe­lyetteséne­k otthonához, de hiába csengettek munkatársa­ink, senki nem nyitott ajtót. K. Endre a szomszédai szerint Erdélybe
Ott jártunk A Blikk elment a gyerekotth­on korábbi igazgatóhe­lyetteséne­k otthonához, de hiába csengettek munkatársa­ink, senki nem nyitott ajtót. K. Endre a szomszédai szerint Erdélybe
 ?? ?? Felháborít­ó
A bicskei gyermekott­hon kapuja zárva volt: az intézmény falain belül rengeteg aljasság történt, zaklatták az ott lakókat
Felháborít­ó A bicskei gyermekott­hon kapuja zárva volt: az intézmény falain belül rengeteg aljasság történt, zaklatták az ott lakókat
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary