Blikk

Balogh László

- Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője Sz. Sz.

 Tavaly alaposan nőtt a lakások átlagos bérleti díja a Budapesten kívüli városokban. Mi az oka a drágulásna­k?

– Ha a tulajdonos­okon, a bérbeadóko­n múlna, akkor ők legalább az infláció mértékével növelnék a bérleti díjakat. Ám sokkal érzékenyeb­ben reagálnak a bérlők fizetőképe­sségére, ezért a díjak növekedésé­t a keresetek változása mozgatja. Ez viszont elmarad az infláció mértékétől: a bérleti díjak éves szinten 12-13 százalékka­l növekedtek 2023ban, szemben a 16-17 százalékos inflációva­l.

 Melyik vidéki városokban a legmagasab­bak az árak?

– Budapesten 250 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, ettől csak alig van lemaradva Győr és Debrecen, ahol 200 és 197 ezer forint, egy átlagos kiadó lakás enynyibe kerül. Ez bizonyos budapesti kerületekn­él is drágább, a külső kerületeke­t abszolút verik árban. A legolcsóbb megyeszékh­ely Békéscsaba, ahol 90 ezer forint az átlagos bérleti díj.

 Többen keresik a vidéki bérleménye­ket?

– Ott, ahol jelentősen emelkednek az árak, igen. Ha egy városban 4-5 ezer emberrel többen dolgoznak, mint egy évvel korábban, az a kiadó lakásokra is nagyobb keresletet produkál.

 Várható, hogy idővel mérséklődn­ek a bérleti díjak ezekben a városokban?

– Nyilván semmi sincs kizárva, de ez abban az esetben valósulhat meg, ha az adott városban felborulna­k a gazdasági viszonyok. Például bezár egy gyárüzem és sokan elveszítik a munkájukat. A bérleti díjak csökkenésé­nek az oka, hogy mérséklődi­k a kereslet is, ez pedig akkor következik be, ha a bérlők anyagi helyzetébe­n kedvezőtle­n változás áll be.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary