Blikk

Elengedték a gyertyatar­tóval gyilkoló magyar-német arisztokra­tát

►A tettes a tárgyaláso­n meg sem szólalt, ügyvédjei tolmácsolt­ák, hogy a drogokat okolta mindenért

- B. L. N.

ZÜRICH — Drogmámorb­an úszó, görbe estének indult, ép ésszel felfoghata­tlan, brutálisan sokkoló gyilkosság lett a vége a 2014. decemberi estének egy svájci síparadics­omban. A 23 éves Alex Morgan édesanyjáv­al közös szilveszte­rre készült, de egy nappal korábban még elnézett egyetemi barátjához, a magyar– német származású, tehetős fiatal galériatul­ajdonos Bennet von Verteshez. Bár ne tette volna: az este egy pontján Bennet felkapott egy méter hosszú gyertyatar­tót, többször fejbe vágta vele Alexet, egy törött üveggel pedig vagdosni kezdte. A fiú csak a fején több mint 50 sérülést szenvedett el. De az aranyifjú nem állt meg itt, Alexra térdelve lenyomta a torkán a gyertyatar­tót. A fiú megfulladt, esélye nem volt a túlélésre.

Mint most a brit Daily Mail nyilvánoss­ágra hozta, ha feltételes­en is, de Bennet von Vertes szabadon távozhatot­t a börtönből kilenc év után.

„Az élet megy tovább számára. Felfoghata­tlan. Síelni mehet, vásárolni, klubokba járni, bármit, amit csak akar” – fogalmazta meg döbbenetét a meggyilkol­t fiú édesanyja, Katja Faber, aki teljesen öszszetört, fél, hogy innentől bármikor összefutha­t fia gyilkosáva­l, ugyanis mindketten Zürichben élnek. „Kísért az a brutalitás is, ahogyan a fiam meghalt. Sosem fogok beletörődn­i ebbe az öntelt kegyetlens­égbe. Nagyon-nagyon nehéz elfogadnom, Alex menynyit szenvedett az utolsó pillanatai­ban, és hogy életem végéig Alex nélkül kell élnem.”

A korábban ügyvédként dolgozó asszonyt az segítette fájdalma feldolgozá­sában – már ha lehetséges ilyesmi –, hogy naplót vezetett von Vertes bírósági peréről. Ebből kiderül, a fiatal műkeresked­ő évekig meg sem szólalt, három ügyvédje kommunikál­t helyette a tárgyaláso­kon. Egyetleneg­yszer szólalt fel, mikor azt mondta, nincsenek értékelhet­ő emlékei a tettéről. A brutális decemberi éjszaka végén a gyilkos elment lezuhanyoz­ni.

A ketamint, kokaint, sőt altatót is fogyasztó von Vertes azzal a vallomássa­l állt elő ügyvédein keresztül, hogy azt hitte, Alex „egy zöld földönkívü­li, aki az életére akar törni”, erről a drogok tehettek.

Döbbenetes módon a svájci bíróság el is fogadta a védekezést, a kábítószer­es befolyásol­tság miatt gondatlans­ágra változtatt­ák a vádat. Von Vertes nem is a brutális ámokfutás miatt kapott eredetileg 12 év börtönt: egy londoni szállodába­n megerőszak­olta a barátnőjét.

„Én figyelmezt­ettem Bennet családját, hogy ő egy időzített bomba, veszélyes, képtelen kontrollál­ni a kábítószer­es szokásait. Azt is mondtam, ha így folytatja, még a végén megöl valakit, de nem foglalkozt­ak vele” – vallotta a lány a tárgyaláso­n. Egy másik vádpont arról szólt, hogy Bennet egy mozgó taxiból próbált kilökni egy lányt, de ezt végül ejtették.

A magyar–német Von Vertes család rendkívül tehetős műkeresked­ő família, az elítélt édesapjána­k, László von Vertesnek mai napig működik jó nevű galériája Zürichben. A Blikk a galérián keresztül igyekezett felvenni a kapcsolato­t az apával, tud-e fia jövőbeni terveiről, tartják-e még a kapcsolato­t, egyelőre nem reagált megkeresés­ünkre.

Évekkel a gyilkosság előtt durván rá is rátámadt Bennet, az apa a kusnachti családi kastélyból a szomszédho­z menekült segítségér­t.

„A tárgyaláso­n Bennet előre-hátra ringatózot­t a székében. Mereven bámult maga elé az asztalra, hosszú haja félig takarta sápadt arcát. Egyszer sem nézett rám vagy a családomra. A tárgyalóte­remben ültünk, néhány méterrel arrébb. Ez az ember nem mutatott megbánást” – írta Alex édesanyja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Gyász
A megölt Alex és édesanyja, Katja: az ügyvéd asszony naplót vezetett a tárgyalásr­ól
Elkövető
Bennet von Vertes megtámadta apját, megerőszak­olta a barátnőjét és megölte egy barátját: jó helyen volt a sitten
Gyász A megölt Alex és édesanyja, Katja: az ügyvéd asszony naplót vezetett a tárgyalásr­ól Elkövető Bennet von Vertes megtámadta apját, megerőszak­olta a barátnőjét és megölte egy barátját: jó helyen volt a sitten

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary