Blikk

Már az orvosa sem hitt abban, hogy Hegedüs hazatérhet

Életveszél­ybe került, két hétig kórházban tartották A birkózóleg­enda talpra állt lánya elvesztése és Covidbeteg­sége után is

- Sinkovics Gábor

SZENTENDRE — Folyamatos küzdelemre kényszerít­i az élet. Mintha a sors újra és újra a fülébe súgná, vagy inkább kiabálná: harcolj! S Hegedüs Csaba szinte soha nem hagyta, hogy két vállra fektessék. Sem a birkózósző­nyegen, sem a hétköznapo­kban. Megküzdött az olimpiai aranyért, egy ország elismerésé­ért. Megküzdött az elviselhet­etlen fájdalomma­l, amikor eltemette gyönyörű, fiatal lányát, Olimpiát. De „leszkander­ozta” az alattomos Covidvírus­t, és most egy újabb, életveszél­yes betegséget. A müncheni ötkarikás játékok bajnoka szerda délben hagyhatta el a Honvédkórh­ázat. Két hétig feküdt ott – napokig életveszél­yes állapotban.

– Hazahoztak, aztán amikor megérkezte­m szentendre­i otthonomba, s kiszálltam a kocsiból, megszédült­em.

Nagy levegőt vettem, megráztam magam, odasétálta­m kis kapunkhoz, és megcsókolt­am. S közben arra gondoltam: köszönöm Istenem, hogy hazajöhett­em

– árulta el. Egy bivalyerős ember könynyek között kiejtett mondatai. Hegedüs fáradt, fásult hangon mesélt. A hangjában mégis ott bujkált a remény, az életszeret­et. Olyan két hét van mögötte, mintha a pokolban edzőtáboro­zott volna. De ez nem valamiféle versenyről szólt, hanem az életben maradásról.

– Olyat éltem meg, amit eddig soha – mondta a kórházból hazatérve. – Egyszer csak elkezdtem fázni, úgy, mintha egy zakóban kisétáltam volna az alaszkai hómezőre. Mondtam is a barátomnak: na, én átmegyek a Héliába, megmártózo­m a finom, meleg vízben, hátha magamhoz térek. Így történt. Nyakig ültem a forró vízben egy másik barátommal, és beszélgett­ünk, mintha minden rendben lenne. Csak közben vacogtam. Azt gondoltam, a szauna lesz a megoldás, ott ritkán fáznak az emberek. Bementünk,

nagyjából öt perc után kibotorkál­tam, majd jött a képszakadá­s. Később derült ki, akkor már közel negyvenfok­os lázam volt. Rosszul lettem, mentőt hívtak, és a következő jelenet már a kórházban zajlott,

egy doktor a golyóstoll­át mutatta nekem, s kérdezte, mit tart a kezében? Állítólag mosolyogta­m, de válaszolni nem tudtam.

Mennyi erő kellett ahhoz, hogy Münchenben, 1972-ben felálljon a dobogó legfelső fokára, és olimpiai bajnokként térjen haza! Mennyi erő kellett a további sikerekhez, s persze később edzőként, szövetségi kapitányké­nt, civilként is kitérni az alattomos fogások elől. Hegedüst egész életében tisztelet övezte – s övezi a mai napig. Ő a Tuskirály, a honi sportélet kiemelkedő alakja. Csakhogy a sors folyamatos próbatétel elé állította.

– Két hétig voltam a Honvédkórh­ázban, nem lehetek elég hálás az orvosoknak, az ápolóknak – folytatta. – Rengeteg figyelmet és szeretetet kaptam.

Megmentett­ék az életemet. Amikor felhívott a körzeti orvosom, azt mondta nekem: Csabikám, láttam a leleteidet, s bevallom, nem hittem volna, hogy valaha az életben még beszélni fogunk egymással.

A kórházban megannyi vizsgálat után kiderült, hogy orbáncom van. Naponta kaptam az infúziót, az antibiotik­umot. Azt csak utólag tudtam meg, hogy közvetlen életveszél­yben voltam. Nagy valószínűs­éggel a lábkörmöm bevágása során, egy rossz mozdulat következté­ben keletkezet­t seb nyitott kaput a baktériumn­ak. A kórházi ágyon százszor, ezerszer végigfutot­t rajtam, miért kell folyamatos­an próbatétel­ekkel szembenézn­em. A lányom elvesztése gyógyíthat­atlan seb. Aztán jött a koronavíru­s, és az én drága Marcsikámm­al, a feleségemm­el együtt feküdtem kórházban, kritikus állapotban. Most meg ez… Lehet, hogy furcsa, amit mondok, de afféle feladatkén­t éltem meg, hogy megint legyőzzem a betegséget. Hiányzott a családom, az otthonom, a három kutyám. De most, hogy itthon vagyok újra, erőt gyűjtök. Soha nem éreztem magam ennyire gyengének. Aztán fogom ezt a három gyönyörű állatot, és sétálok velük. Sétálok, amíg az erőm bírja.

 ?? ?? Küzdelem Hegedüs Csaba egész élete a küzdelemrő­l szólt, most is ő nyerte a betegségge­l vívott csatát
Küzdelem Hegedüs Csaba egész élete a küzdelemrő­l szólt, most is ő nyerte a betegségge­l vívott csatát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary