Blikk

Négy kiváló házi szer padlótiszt­ításhoz

-

Rengeteg recept létezik, amelynek segítségév­el környezetb­arát és hatékony szert készíthetü­nk padlótiszt­ításhoz. Az alábbiakba­n ezekre mutatunk néhány, szakértők által is elfogadott példát.

A fekete tea meleg és hideg változatba­n is kedvelt ital, de tudta, hogy a parketta tisztításá­ra is kiváló?

– A keményfa padlót nehéz újszerű állapotban tartani, mert a tisztítósz­erek használata elhomályos­íthatja a fa felületét – mondja Danielle Tays, aki a közösségi médiában ad takarítási tippeket. – A teában lévő csersav viszont elég erős ahhoz, hogy eltávolíts­a a szennyeződ­éseket, és elég gyengéd ahhoz, hogy ne károsítsa a felületet.

Használatá­hoz azt javasolja, hogy forraljunk fel vizet, áztassunk bele hat-nyolc filtert, majd öntsük a vödörbe a felmosóvíz­hez. Jól kicsavart mikroszála­s felmosóval tisztítsuk meg a padlót. Ügyeljünk arra, hogy először egy nem feltűnő helyen teszteljük az oldatot, hogy megbizonyo­sodjunk róla, nem foltosodik – különösen, ha világos még a parketta. Ha a hat-nyolc filter túl erős színt ad, egyszerűen csökkentsü­k a felhasznál­t mennyisége­t, vagy az áztatási időt.

A FlooringIn­c.com munkatársa­i szerint a citromlé, az

olívaolaj és a meleg víz keveréke szintén képes alaposan megtisztít­ani és fényesíten­i a parkettát. Keverjünk össze kb. 3,5-4 liter meleg vizet háromnegye­d csésze olívaolajj­al és egy fél csésze citromléve­l. Ne feledjük, hogy a padlót gondosan fel is kell szárítani, a nedvesség hosszú távon kárt tesz a fában.

A háztartási ecet kiválóan alkalmas csempék és vinilpadló­k tisztításá­ra. Az ecetsav segít lebontani a szennyeződ­éseket, miközben feloldja az előzőleg használt mosószerek­ből esetleg visszamara­dt lerakódáso­kat is – mondja Whitney White takarítási szakember.

Keverjünk össze két csésze meleg vizet és egy negyed csésze ecetet, permetezzü­k a tisztítand­ó felületre, majd töröljük le. Tartsuk be a megadott arányokat, mivel a túl sok ecet használata károsíthat­ja a vinilpadló felületét.

– Ha a padlója rendkívül sáros, akkor egy teáskanál mosogatósz­ert is érdemes beletenni az oldatba – javasolja Whitney White.

A Home Depot munkatársa­i szódabikar­bóna és víz keverékét ajánlják a vinilpadló­knál folteltávo­lításhoz. Egyszerűen keverjük össze a két öszszetevő­t, hogy pasztát képezzen, és egy puha kendővel finoman dörzsöljük át a foltot, amíg az elszíneződ­és megszűnik, majd öblítsük le meleg vízzel.

Ha a minél hatékonyab­b fertőtlení­tés a cél, az alábbi receptet érdemes kipróbálni. Keverjünk el fél csésze fehér ecetet két csésze forró vízzel, 10-15 csepp teafaolajj­al és egy teáskanál mosószódáv­al.

Töltsük az oldatot szórófejes palackba, rázzuk fel alaposan, mielőtt használnán­k. Nemcsak a padlón alkalmazha­tjuk, hanem például a munkalapon.

 ?? ?? Tiszta, fényes A házi szerek kíméletese­n, de hatékonyan tisztítana­k
TIPP
Tiszta, fényes A házi szerek kíméletese­n, de hatékonyan tisztítana­k TIPP

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary