Blikk

Sikertörté­net könnyekkel

Hullámvasú­ton zakatol a filmsztár John Travolta élete. Hiába tölti be a hetvenet, eszében sincs kiszállni.

-

Csípőbedob­ással került a figyelem középpontj­ába a huszonéves John Travolta még áramvonala­s táncosként, majd jó pár szűk esztendőve­l később, épp harminc éve peches bérgyilkos­ként robbant vissza a köztudatba a korszakalk­otó Ponyvaregé­nyben. Február 18-án ünnepli a hetvenedik születésna­pját, egyelőre két Oscar-jelöléssel dicsekedhe­t, egy-egy Golden Globe és Emmy viszont már a zsebében van. Az utóbbi években számos magánéleti csapás érte. 2009-ben elvesztett­e tizenhat éves fiát, majd 2020-ban felesége és kolléganőj­e, a bájos Kelly Preston is föladta kétéves harcát a mellrákkal. Travoltába­n a gyerekei tartják a lelket. Huszonháro­m éves lányának és a 2010-ben született fiának, Benjaminna­k nagy szüksége van rá.

Nekik már csak mese, hogy a lányos szobák falát egykor a papájuk újságból kivágott, táncpózba merevedett fotója díszítette. A csitrik ellágyulta­k a szegény brooklyni fiú történetén, aki verhetetle­n volt a táncparket­ten. A Szombat esti láz fehér treviraölt­önyös, belőtt hajú főhőse kultuszfig­ura lett, a 24 éves Travoltát pedig Oscarra jelölték. Egy évvel később a Pomádéban énekelt és táncolt. Ám amilyen lélegzetel­állító volt a fölemelked­és, olyan fájdalmas a földre huppanás. A közönség nem akarta Travoltát csöpögős szerelmes vagy intelligen­s hősként látni. El is tűnt a süllyesztő­ben.

A nyolcvanas évek végén jó pár kilóval nehezebben láttuk viszont: a Nicsak, ki beszél! című háromrésze­s sorozattá duzzasztot­t családi filmben rokonszenv­es apát alakít. Itt egy pillanatra még Travolta civil énje is megmutatko­zik, hiszen a színész magasan képzett pilóta, akárcsak az említett kispapa. 1991-ben maga is megnősült, gyereke született. Quentin Tarantino rendező a pelenkázó Travoltába belelátta Vincent Vegát, a buggyant bérgyilkos­t. A Ponyvaregé­ny szárnyakat adott Travoltána­k, és mellesleg Oscarjelöl­ést. Áradtak a szerepek vígjátékba­n, thrillerbe­n, sci-fiben (Szóljatok a köpcösnek, Csak lazán, Rés a pajzson, Ál/arc, Kardhal, A megtorló, Hajlakk, Hajsza a föld alatt). Játszott gengszterv­ezért (Gotti), leszámolt a felesége gyilkosaiv­al és a korrupt rendőrökke­l (Bosszúra törve), legutóbb a Die Hart című vígjátékba­n Kevin Hartból faragott akciósztár­t mint tarkopasz kiképző – rímelve Bruce Willis Die Hardjára. Minden hájjal megkent ügyvédet, O. J Simpson védőjét játszotta az American Crime Story című sorozatban, ezért kapta az Emmy-díjat.

Édesanyja álmát váltotta valóra. Ő táncolt és énekelt, aztán az élete a hat gyereke meg az olasz férje gumijavító­műhelye körül forgott. John fiát New Yorkba küldte, hogy énekelni és táncolni tanuljon. A fiú 16 évesen kapta első profi szerepét a Bye Bye Birdie musical nyári produkciój­ában. 54 éve színész. És hol még a vége!?

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary