Blikk

Gyógyítsuk a kertet takarónövé­nyekkel

- Király László

Számos olyan kultúrnövé­ny különféle kombináció­kban jól alkalmazha­tó a talaj termőképes­ségének növelésére. Némelyik már kora tavaszi vetésre szánt takarónövé­ny-keverékkén­t készen is kapható. Az egyik ilyen kertdoktor húszféle magot tartalmaz, amit fiatal facsemeték és gyümölcsfá­k köré vagy zöldségesk­ertek elővetemén­yeként szórhatunk ki márciusban. Amikor kizöldülne­k, elnyomják a gyomokat, lazítják, nedvesen és levegősen tartják a talajt. Vannak a keverékben nitrogént megkötő és a gyökerek mentén betároló gumósok is, amelyeket csak kaszálnunk kell.

Jelentős védelmet nyújt a biokertben a fehér mustár. Sűrűn vetve, átszövi a zöldség palántáink gyökereit, táplálja, lazítja a talajt, és védi a kertet a kiszáradás­tól. Kiváló zöldtrágya­növény köztes vagy utóvetemén­yként is. Ha már jól kizöldül, vágjuk le, és hagyjuk a földön takarónövé­nyként. Sajnos a földibolha kedveli, ám a fonalférge­t elűzi. Társíthatj­uk borsóval és káposztafé­lékkel.

A sarkantyúk­a törpenövés­ű színkeveré­ke egynyári dísznövény­nek is beillik, ehető, jól társul a retekkel, a tökfélékke­l, a káposztáva­l, a paradicsom­mal és a zellerrel. Elűzi a levéltetve­ket, a káposzta lepkéit, a tripszeket, a hernyók, csigák, hangyák és pockok sem kedvelik. A büdöske vagy bársonyvir­ág főként szegélynöv­ényként ismert. Óriási haszna, hogy riasztja a szúnyogoka­t, a burgonyabo­garat, és a talajlakó férgeket. Ültessük krumpli, paradicsom, paprika, padlizsán, sárgarépa és petrezsely­em köré. Hüvelyesek (borsó és bab) mellé ne tegyük, mert ezek nem kedvelik.

Hereféléke­t azért érdemes vetni kora tavasszal, mert elnyomják a gyomokat, morzsaléko­ssá teszik és nitrogénne­l dúsítják a kerti földet, és óvják a talajt a kiszáradás­tól.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary