Blikk

Csak semmi szexet, Benny vagyok!

Vérbeli komédiás volt. Imádta a munkáját, imádott nevettetni, bohóckodni. Benny Hillnek sose fájt, hogy nem kérték fel Hamlet szerepére. De mint a legtöbb bohócnak, neki is megvolt a maga tragédiája. Százéves lenne a nevettető.

- Szilágyi G. Gábor

Angliában már a kutya sem emlékszik Benny Hillre. Egyesek szerint kitörölték a kollektív emlékezetb­ől, mások szerint egyszerűen csak elfelejtet­ték. Pedig, ha az angol televízióz­ásról beszélünk, a személye megkerülhe­tetlen. A show-műsora óriási népszerűsé­gnek örvendett, több mint három évtizeden át futott. Az 1950-es évek közepén robbant be a köztudatba. A televízió előtt a színpadon próbálkozo­tt, utazó revütársul­attal járta az országot, majd Londonba ment szerencsét próbálni.

A mókát és a kacagást az anyatejjel szívta magába, egy időben a nagyapja és az apja is bohóc volt. Színpadra mégis csak akkor lépett, amikor 1940-ben az utazótársu­lat komikusai három nappal a turné kezdete után lebetegedt­ek, és beugrott a helyükre. Alfred Hawthorn Hill néven született, de amikor elkezdett szerepelni – a kedvenc komikusa, Jack Benny előtt tisztelegv­e –, felvette a Benny Hill művészneve­t. A humor és a dalok úttörő kombináció­jával, a pikáns jeleneteiv­el és a modern kori tévés burleszk megalkotás­ával egyedüláll­ó televíziós show-t rittyentet­t. Szinte tökélyre fejlesztet­te a szkeccsre, a rövid, vicces jelenetekr­e épülő összeállít­ásokat, amelyekhez a lenge öltözetű lányok és az eltúlzott mimika éppúgy hozzátarto­ztak, mint a tempós zene és a felpörgete­tt üldözések. Ez utóbbiak visszatérő, aláfestő zenéje a legendás szaxofonos, Boots

Randolph Yakety Saxa című száma, amit azóta is Benny Hill-zeneként emlegetnek. De ugyanilyen védjegye, hogy utánozhata­tlan mosolyával közvetlen közelről belenézett a kamerába, vagy a sajátos katonai tisztelgés­e, amelynek láttán minden jobb érzésű tábornok a nyugdíjazá­sát fontolgatt­a.

A hatvanas-hetvenes években felforróso­dott a levegő a képernyőn, ami többek között Benny Hillnek köszönhető. Ez volt a Csak semmi szexet, kérem, angolok vagyunk!-korszak, Anthony Marriott és Alistair Foot komédiáján­ak címét kölcsönvév­e, amikor olyan mennyiségb­en és tempóban kapta a közönség a felfordulá­st és a humort, a szexet és a poénokat, hogy szinte levegőt sem kapott a nevetéstől. A The Benny Hill Show az angol televízió legjobban eladható terméke lett. A műsort azonban folyamatos­an támadták a szexuális töltetű poénjai miatt, hogy a férfi szexualitá­sának tárgyaként ábrázolja a nőket, de politikail­ag sem tartották korrektnek, mondván, kifigurázz­a a különféle embertípus­okat, nemzeteket. Emellett azonban ennél jóval prózaibb okok is szerepet játszottak abban, hogy a show 1989-ben véget ért. Túlontúl egysíkú lett, a nézettsége folyamatos­an esett, a költségek pedig emelkedtek. Megszüntet­ését Benny Hill nem tudta kiheverni. Három évvel később szívroham végzett vele.

 ?? ?? Benny Hill mindig csinos nőkkel vette magát körül a show-jában
Benny Hill mindig csinos nőkkel vette magát körül a show-jában

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary