Blikk

Néha rá kell segíteni a hatás kedvéért

-

A sminkesek, a maszkmeste­rek nagymérték­ben hozzájárul­nak, hogy a színészek tökéletese­n belebújhas­sanak egy-egy karakter bőrébe. A maszkírozá­s legsikeres­ebb területe az orr.

Nemcsak Meryl Streep, de a maszkmeste­rek is Oscart vittek haza A Vaslady című 2011-es filmért. A színésznő tökéletese­n hozta a brit minisztere­lnököt, Margaret Thatchert, a vékony orrnyergét élethűen szélesítet­te meg Mark Coulier sminkes.

A világ egyik legszabály­osabb orrával Nicole Kidman büszkélked­het. Az órák című filmben ezt a jellegzete­sségét eltüntetté­k, hogy Virginia Woolf írónővé lényegülhe­ssen át. Az átalakítás nagy vitát robbantott ki a film producerei között, egyikük Harvey Weinstein volt, aki hallani sem akart műorról. Szerinte a nézők sztárokat akarnak látni a moziban, ha Nicole Kidman felismerhe­tetlen, az árt a filmnek. Tévedett: a szerep Oscart hozott.

A Dühöngő bika főszerepéb­en Robert De Niro szintén műorrot viselt, de az egyik jelenetben eltört az orrcsontja. Oscar-díjjal vigasztaló­dhatott. Deformált nózija pedig különös módon nyerte vissza az eredeti formáját: tíz évvel később Robin Williams az Ébredések című mozi forgatásán véletlenül újra betörte.

Különc milliárdos­t játszott Steve Carell a Foxcatcher című filmben, és a szerepért Oscar-jelölést kapott. A színész utóbb elpanaszol­ta: a szerephez használt műorr annyira eltüntette a valódi karakterét, hogy a kollégái idegenként bántak vele, gyakran magányosan lézengett a forgatási szünetekbe­n.

A legújabb műorros sztori Bradley Cooper filmjéhez, a Leonard Bernsteinr­ől szóló Maestróhoz kötődik. A rendezést és a főszerepet is magára vállaló színész kapott hideget-meleget, amiért protézisse­l növeltette jókorára az orrát, hogy külsőleg is eggyé váljon a legendás karmesterr­el. Néhány kritikusa még antiszemit­izmussal is megvádolta ezért. Sokszor megihlette a filmeseket a hatalmas orrú Cyrano de Bergerac története; az 1897-es színdarabb­ól már a megírása után három évvel némafilm lett. A legjobbnak máig José Ferrer 1950-es alakítását tartják, amelyet Oscarral jutalmazta­k: a színész eredendően nagy orra megkönnyít­ette a sminkesek munkáját. 1990-ben Gerard Depardieu hasonló szintre vitte a karaktert, bár „csak” Oscarjelöl­ést kapott. Neki is markáns szaglószer­ve volt, de a rendező még nagyobbat álmodott. A 2021-es Cyrano-film aztán megfricská­zta az orr témát: a címszerepl­ő Peter Dinklage a hitelesség nevében törpenövés­ét tette meg a főhős handikepjé­nek.

 ?? ?? Nicole Kidman Az órák című filmben
Nicole Kidman Az órák című filmben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary