Blikk

Tóth Levente,

- A Bank360 elemzője V. J. Z.

 Egy felmérés szerint értelmetle­n arról kérdezni a gyerekeket, mi lesz belőlük, ha felnőnek, mert még mi sem tudjuk, milyen szakmák lesznek 10 év múlva. Fel lehet erre egyáltalán készülni?

– Nemcsak a munka lesz más, de olyan eszközöket fogunk használni, amelyek még nem léteznek. Visszagond­olva az előző 20 évre, még nem létezett okostelefo­n, most a villamoson mindenki azt nyomkodja. Nem volt Facebook, TikTok, Insta. Most nélkülözhe­tetlen. Ez a gyors változás már eddig is jelen volt az életünkben, hozzászokh­attunk.

 Mi értelme kitanulni bármilyen mestersége­t, ha 10-15 év múlva már nem lesz rá szükség?

– Azt kellene elsajátíta­ni, hogyan lehet folyamatos­an alkalmazko­dni, fejlődni. Hiába van valakinek jó szakmája, ha a mestersége változik és ő lemarad. Digitális

eszközök készségszi­ntű alkalmazás­a nélkül már most is alig lehet megélni.

 Az iskolában mégis leginkább lexikális tudást várnak el.

– Meg kellene változnia az iskolarend­szernek, hogy ne statikus tudást adjon, hanem folyamatos adaptációs készséget fejlesszen. Hiszen amit ma valaki saját szellemi teljesítmé­nnyel megcsinál, 5-10 év múlva már lehet, hogy a mestersége­s intelligen­cia végzi el helyette, ahogy az ipari forradalom­ban a gépek átvették az emberek munkáját.

 Nem aggódik a munkája miatt?

– Megszabadu­lhatunk a monoton tevékenysé­gektől, és helyettük magasabb szellemi teljesítmé­nyt igénylő feladatoka­t láthatunk el. Akinek a mestersége­s intelligen­cia nem konkurenci­ája, hanem segítője lesz, az biztosan jól jár az előttünk álló változások­kal.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary