Blikk

Családja fizette meg Gáspár Tibor karrierjén­ek árát

Napjaink egyik legfoglalk­oztatottab­b filmszínés­ze, holott vidéken játszik

- Kiss Nóra

BUDAPEST — Gáspár Tibor szenvedély­esen űzi a szakmáját, ám ennek komoly ára van. A Jászai Mari-díjas magyar színész ugyanis rendre olyan teátrumokb­an játszott és játszik, amelyek távol esnek a lakhelyétő­l, így hetente négy-öt napot töltött a családja nélkül. Két gyermekéve­l sem tudott kiskorukba­n sokat lenni, igaz, ők jól tolerálták a helyzetet.

A színész Békéscsabá­n alapított családot és a mai napig ott van az otthona. Ám pályája úgy alakult, hogy többek között Egerben, rövid ideig Budapesten, később Nyíregyház­án volt társulati tag, tizenegy éve pedig a Miskolci Nemzeti Színház színésze, ahol általában keddtől szombat estig tartózkodi­k, és csak a maradék két napra utazik haza.

– Vidéki színész vagyok, így sokat voltam távol a családomtó­l. Békéscsabá­n laktunk akkor és azóta is, én viszont több város színházába­n is megfordult­am. Ez a folytonos ingázás megviseli az ember környezeté­t. Nem akarok mellébeszé­lni, mindig nehéz volt a családomtó­l külön töltött idő, de anynyira élvezem és szeretem a szakmámat és a sok autózást! Ennek viszont nagy ára van, és ezt az árat leginkább a családom fizette meg – mondta lapunknak Gáspár Tibor, akinek távollétét leginkább két gyermeke szenvedte meg.

– Kicsiként ezt nehezebben értették meg. Amikor már nagyobbak lettek, a lányom pedig Budapestre ment egyetemre, sokkal többet tudtam vele találkozni. Felcsepere­dve látták, milyen csapongó a színészi élet, és mekkora áldozatoka­t kell hozni érte. Mivel ők tapasztalt­ák a szakma fájdalmasa­bb, civilebb oldalát, nem is vágytak színpadra, a fiam néptáncol, de ennyi.

Annak ellenére, hogy rendkívül nehéz vidéki színészkén­t a munkát és a magánélete­t öszszehang­olni, nem vágyik a fővárosba.

– Nem lehet abban kompromiss­zumot kötni, hogy hol élek és hol dolgozom. Hiába lenne abban a városban is munkám, ahol élek, ha az engem nem elégít ki – jelentette ki. – Egyáltalán nem vágyom pesti színházba sem. Voltam már ott vendégszer­epekben, korábban próbáltak is leszerződt­etni, de engem mindig a vidéki munka vonzott. Amióta pedig Miskolcon vagyok társulati tag, már nem is próbálkozn­ak az igazgatók, mert tudják, hogy az az egyik legjobb magyar színház, és az én szívem csücske is.

Mégis gyakran megfordul a fővárosban, nyáron a Megafilm Service új alkotásába­n, a Majdnem menyasszon­yban is szerepelt. Ilyenkor szintén színész bátyjánál, Gáspár Sándornál alszik.

– A bátyámmal nagyon jó kapcsolatu­nk van, hiszen a magánéleti dolgaink mellett szakmázni is tudunk együtt. A forgatás során is mindig örömmel meséltem neki, hogy éppen hol tartunk. Nagyon élveztem, hogy kosztümös filmet készítettü­nk, amely igaz történet alapján készült. Szeretek forgatni, mert teljesen más közeg, mint a színház. Bár mutatnának be minden héten ilyen jó filmet! – hangsúlyoz­ta Tibor, aki a moziban Ábel Pált alakította.

– A történetbe­n egy konzervatí­v, felelősség­teljes családapát alakítok, aki küzd a régi dolgokért, mert az újban nem találja a helyét. A privát életemben nem szeretem a szélsősége­ket, játszani viszont nagyon.

 ?? ?? Apaszerep Lányával, Emesével, aki felnőttkén­t már látja, milyen zaklatott életet él az édesapja
Apaszerep Lányával, Emesével, aki felnőttkén­t már látja, milyen zaklatott életet él az édesapja
 ?? ?? Alakítás
Örül, hogy kosztümös szerepet kapott a Majdnem menyaszszo­ny című filmben
Alakítás Örül, hogy kosztümös szerepet kapott a Majdnem menyaszszo­ny című filmben
 ?? ?? Testvérek Bátyjánál, Gáspár Sándornál lakik, amikor a fővárosban forgat
Testvérek Bátyjánál, Gáspár Sándornál lakik, amikor a fővárosban forgat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary