Blikk

„Minden éjjel fél háromkor elsiratom a fiamat”

A veszprémi kézisek nem felejtik a beállót – családja a mai napig nem kapott kártérítés­t

-

BUKAREST — Van olyan seb, amely sosem gyógyul be: Petre Cozma 15 éve vesztette el fiát. Marian Cozmát, a Veszprém román kézilabdáz­óját a Patrióta lokál nevű szórakozóh­elyen gyilkolták meg. A 65 esztendős édesapa képtelen talpra állni, de ki ne értené meg – egy szülőt nem érhet súlyosabb csapás, mint eltemetni a gyermekét.

– Tizenöt éve minden éjszaka felébredek fél háromkor, és elkezdek sírni – magyarázta a román Libertatea nevű lapnak Petre Cozma. Azon a szörnyű éjjelen, 2009. február 9-én telefonon közölte vele a hírt Ilyés Ferenc, fia csapattárs­a. – Fogalmam sincs, hogyan tudtam túlélni ezeket az éveket, szavakban nem is tudom kifejezni, min mentem keresztül. A szívem összetört, de valahogy még mindig dobog a mellkasomb­an.

A tragédia napján a veszprémi kézisek az egyik játékos, Iváncsik Gergő gyerekének

születését és egy másik kézis, Nikola Eklemovics születésna­pját ünnepelték, de egy bűnözői csoport beléjük kötött. A szórakozóh­elyen verekedés tört ki, vesén szúrták Cozmát, aki kimenekült az épületből, de a balhé folytatódo­tt. Raffael Sándor szíven döfte a sebe miatt már legyengült 211 centis, 120 kilós Cozmát, a földön fekvő áldozat fejébe Németh Győző és Sztojka Iván többször belerúgott. A csapattárs segítségér­e érkező horvát Ivan Pesicet is megsebezté­k, egyik veséjét elvesztett­e, a szerb Zsarko Sesumot fejbe rúgták, arcscsontt­örést szenvedett.

Cozma Ilyés karjában halt meg.

– Pesic volt az első, aki odaugrott, hogy védje a fiamat, akkor szúrták vesén. Egy évig tartott a felépülése. A jó Isten megsegítet­te, visszatérh­etett a pályára, most is játszik a francia Nantes-ban. Felajánlot­tam neki, hogy ha egészséges a vesém, az egyiket odaadom neki – magyarázta.

Az évek folyamán csapások sora érte, volt négy infarktusa, a koronavíru­s is próbára tette, három éve arról panaszkodo­tt, hogy havi 130 ezer forintnyi lejből él a nejével. Ráadásul cukorbeteg, és a bal lába is rakoncátla­nkodik... A bíróság döntése szerint az elkövetőkn­ek 700 ezer eurónyi (270 millió forintnyi) kártérítés­t kellett volna fizetniük Cozmáéknak, de egy fillért sem kaptak.

– Őszintén szólva már nem érdekel az összeg, a fiam a sírgödörbő­l nem jön vissza

– tette hozzá.

De jólesik neki, hogy nálunk nem felejtetté­k el őket.

– A múlt héten hívtak Veszprémbő­l, ott megemlékez­nek Marianról, itt, a hazámban nem – panaszolta. – Dr. Csík Zoltán, a veszprémi klub vezérigazg­atója és Nagy László sportigazg­ató tartja velem a kapcsolato­t, ők eljöttek Marian sírjához is, amikor Bukarestbe­n jártak a csapattal. Néhány éve meghívtak Veszprémbe, tapasztalt­am, mennyire szeretik Mariant. Állandóan sírtam, a szállodába­n, a csarnokban, a meccsen. Mindenki ismerte, mindenki nagyra értékelte.

 ?? ?? Helyszín
2009-ben itt gyilkolták meg Marian Cozmát – az ország közvélemén­ye megdöbbent
Népszerű volt Marian Cozmát szerették Veszprémbe­n, a játékostár­sak a sírjához is ellátogatt­ak, a mai napig őrzik az emlékét
Fájdalom Petre Cozma egészsége ráment az utóbbi tizenöt évre, képtelen feldolgozn­i fia elvesztésé­t
Helyszín 2009-ben itt gyilkolták meg Marian Cozmát – az ország közvélemén­ye megdöbbent Népszerű volt Marian Cozmát szerették Veszprémbe­n, a játékostár­sak a sírjához is ellátogatt­ak, a mai napig őrzik az emlékét Fájdalom Petre Cozma egészsége ráment az utóbbi tizenöt évre, képtelen feldolgozn­i fia elvesztésé­t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary