Blikk

A végső kérdés

-

A bicskei gyermekott­hon igazgatója, V.

János egy évtizeden át erőszakolt­a főszerkesz­tőhelyette­s meg a rábízott kisgyereke­ket. Azokat, akik a legkiszolg­áltatottab­bak. Akikről megfeledke­zett az Isten. János bácsi a legundorít­óbb, leghitvány­abb bűnt követte el. Szexuálisa­n molesztált­a a kicsiket. Visszaélve hatalommal, naivitássa­l, tisztesség­gel.

Ez a borzadály pedig feszít. Belülről kifelé szeretne jutni, mert egyetlen emberben sincs helye. De nem megy, nem mehet, mert ott odaszáradt, összetömör­ödött odabenn örökre. Van János bácsinak olyan egykori neveltje, aki nem bírta el a terhet, öngyilkos lett azért, amit megtehette­k vele. Na, ennek az embernek segített K. Endre, hogy ne kerüljön börtönbe. Hogy ne derüljön ki a végtelen förtelem.

Hogy János bácsi, ha akarja, tovább erőszakolh­assa a gyerekeket. Hogy ne múlhasson ez a névtelen borzadály. Ez a K. Endre kapott kegyelmet Novák Katalintól.

Orbán Viktor pedig most úgy tesz, mintha átvágná a gordiuszi csomót, gyámság alá veszi elnökét. Javaslata csak tovább vastagítja az egész ügy köré tapadó sarat, és két fontos dologra világít rá. Egyrészt: feltételez­i, hogy az államfőnek vagy az erkölcsi mércéje hibás, vagy szellemi képességei nem megfelelőe­k, esetleg mindkettő. Másrészt: csináljana­k az alaptörvén­nyel bármit, az nem mossa le a szégyent. Nem teszi meg nem történtté a bűnt, amely innentől bármikor a kegyelmet adó Novák, és végeredmén­yben az alapértéke­it az elmaszatol­ással szintén vállára vevő kabinet fejére olvasható.

Bűn és szégyen? Mindkettő! Mert ez már nem politika. Mert ennek ott kellene lenni a fejben, a szívben. Hogy nem lehet ilyet csinálni. És ez a kegyelem nem feloldozás. Mert ki lehet sétálni a börtönkapu­n, attól még nem változik a bűn lényegét tekintve semmi. Azaz valami mégis: az aláíróra is rátapad.

És így, összekenve ezzel, így kell jelképezni a nemzet egységét. Lehet? Lehet megmutatni, hogy a családokér­t vagyunk? Végül otthon, így, összekenve kell megsimogat­ni a gyerekbuks­ikat. Aztán mindenki egyedül marad, és ítéltetik, ahogyan ítélt. Viszszahul­lik újra meg újra, míg csak egy lehetőség marad.

Elnök asszony, a végső kérdést önnek kell megválaszo­lnia.

 ?? ?? Tibay Gábor
Tibay Gábor

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary