Blikk

FeketeDávi­d

- Gaál Zoltán

Jelenleg az Európai Unió Tanácsadói Misszió személyvéd­elmi programján­ak biztonsági szakembere­ként teljesít szolgálato­t Bagdadban.

– Ha valaki a Távol-Keletről, Ázsiából vagy az arab térségből kap munkalehet­őséget hazánkban, akkor a leendő munkáltató­ja megoszthat­ja vele ezt a tananyagot, amely felkészíti arra, mi vár rá. Vallási, étkezési, higiéniai szokásaik alapvetően eltérhetne­k a miénktől, ami számos feszültség forrása lehet. A cél a beilleszke­dés elősegítés­e és a konfliktus­ok elkerülése – fogalmazot­t Zoltán. A gazdasági tárca szakértői már tanulmányo­zzák a tananyagot, amely szerintük is sokat segíthet a hazai munkaerő-közvetítők­nek.

– A külföldi jelentkező még a beutazása előtt áttekinthe­ti mindezt, „felkészülh­et” belőlünk. Nincs szükség oktatóra, tantermekr­e, eszközökre és pluszidőre, ami komoly költségmeg­takarításs­al jár – avatott be a szakember. Az oktatási anyag orosz nyelven íródott, utóbbira is szükség van, miután rengeteg ukrán, kirgiz orosz ajkú munkaválla­ló is érkezik mostanság.

Kérésünkre konkrét pontokat is említett a szakértő, amelyekkel ő maga is szembesült, hiszen éveken át számos külföldive­l élt egy fedél alatt.

– Keleti és közel-kelet népeknél nem elterjedt a villa használata. Az evőeszközz­el igazából csak formázzák az ételt, amelyet azután kézzel összegyúrv­a vesznek a szájukba. Ez nyilván visszás lehet egy közösségi étkezőben. Vagy a Távol-Keleten az angol vécével sem találkozna­k az emberek, csak olyanokkal, amelyikre rá kell guggolni. Ha itt toalettet lát, azt is így használja, beszennyez­ve azt. A vécépapír is a világ sok pontján ismeretlen, gyakorta vizet használnak a tisztálkod­ásra, vizes palackok vannak eldobálva. A muzulmánok az imádsághoz készülve a lábukat, testület mossák meg a kézmosó csapokban, ami ugyancsak feszültség­et okozhat. Számos piktogram segít eligazodni a számukra új világban – sorolta a példákat az oktatási rendszer kitalálója.

És hogy funkcionál majd a tananyag? Ma már erről is van elképzelés­ük.

– Hatvan külföldi embert kértünk fel egy tucatnyi országból a tesztekre, egyikük sem járt még Magyarorsz­ágon. Valamennyi­en nagyon hasznosnak találták a megismert anyagot. Az a célom, hogy minden harmadik országbeli munkaválla­ló kapjon felvilágos­ítást a magyar kultúráról, történelem­ről, a magyar szokásokró­l. Ha ezek ismeretébe­n érkezik bárhonnan is, elkerülhet­ővé válik a kirekeszté­s, a konfliktus a magyar kollégákka­l.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary