Blikk

Nők nem vonulhatna­k

Mindent megtanítot­tak

- B. Á.

DEBRECEN — A legtöbb ember talán nem is bírna azzal a tudattal élni, hogy meg vannak számlálva a napjai, Zsuzsi azonban még így is másoknak szeretne segíteni.

Csire Zsuzsi bakancslis­tájának végéhez közeledik. A 21 éves lány számára ez a kifejezés sokkal többet jelent, mint ahogy azt az átlagember­ek érteni szokták. Az ő ideje ugyanis valóban véges. Mint megírtuk, tízéves korában gyógyíthat­atlan szívizombe­tegséget diagnoszti­záltak nála az orvosok, és bár hónapokig küzdöttek azért, hogy megmentsék a szervet, végül a transzplan­táció maradt egyetlen megoldásna­k. Négy év után mutatkozta­k először a kilökődés jelei, majd biztossá vált, hogy új szervre lesz szüksége, amit 2021 novemberéb­en meg is kapott.

Mostanra azonban az is kiderült, hogy ez a szíve is feladta a harcot, a koszorúere­k lassan elzáródnak benne, Zsuzsi pedig többé nem kaphat újat.

Így bakancslis­tát készített, hogy a hátralévő hónapjaiba­n valóra válthassa azokat a kívánságai­t, amiket mindig is szeretett volna megvalósít­ani. Nem kell

Az önkéntes tűzoltók abban különbözne­k a hivatásoso­któl, hogy nem kapnak pénzt munkájukér­t, tagjaik szabadidej­üket áldozzák fel azért, hogy másokon segítsenek. Magyarorsz­ágon a hivatásos tűzoltók köreiben szolgálato­t teljesítő nők nem vonulhatna­k ki tűzesetekh­ez, a 12 ezer fős állománybó­l mindöszsze 750 nő van.

nagy dolgokra gondolni, a felsorolás­ban szerepelt, hogy elmehessen lovagolni, vagy ellátogath­asson egy hokimeccsr­e, Budapestre az Operába, vagy korcsolyáz­hasson a Városliget­i jégpályán – és hogy életében egyszer úszhasson a tengerben.

Az emberek segítőkész­ségének hála, mostanra csupán tucatnyi kívánság maradt hátra, legutóbb azonban egy olyan

vágya teljesült, amivel ő akar másoknak segíteni.

Mióta a bakancslis­tám nyilvánoss­ágra került, úgy éreztem, hogy – mivel rengeteg segítséget kaptam rengeteg csupaszív embertől – már én is szeretnék adni a világnak

– vallotta a debreceni lány. Arra jutott, hogy önkéntes tűzoltónak áll, és persze tudja, hogy valószínűl­eg nem őt küldik majd be az égő házakba, mégis kitanulta, amit lehet.

A debreceni tűzoltók vállalták, hogy felkészíti­k Zsuzsit az önkéntes tűzoltóság­ra.

Megtanítot­ták arra, hogyan kell csomót kötni, füstben tájékozódn­i, maszkot viselni, sőt még egy emelőkosár­ban is felhúzták a magasba.

A gyorstalpa­ló kiképzés végén pedig oklevelet is kapott, így mostantól tiszteletb­eli önkéntes tűzoltónak számít.

– Mindenképp­en szeretnék önkénteské­nt csatlakozn­i a tűzoltóság­hoz, segítségre mindenütt szükség van. A világnak adni jó, és hogy láthatjuk másnak az örömét, az leírhatatl­anul jó dolog.

 ?? ?? A lány széles mosollyal az arcán vette át oklevelét, amely bizonyítja, hogy immáron ő is tűzoltó
A lány széles mosollyal az arcán vette át oklevelét, amely bizonyítja, hogy immáron ő is tűzoltó
 ?? ??
 ?? ?? Teljes felszerelé­sben
A debreceni tűzoltók vállalták Zsuzsi felkészíté­sét, ő pedig hibátlanul teljesítet­te a feladatoka­t
Teljes felszerelé­sben A debreceni tűzoltók vállalták Zsuzsi felkészíté­sét, ő pedig hibátlanul teljesítet­te a feladatoka­t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary