Blikk

Vakrandin találkozot­t Hitler és Eva Braun

Egy öngyilkos szeretőt kellett pótolnia a Führer életében

-

MÜNCHEN — 90 évvel azután, hogy Adolf Hitler Németorszá­g diktátora lett, Eva Braun, aki ugyan csak 36 órán keresztül volt a „vezér” hitvese, még mindig megmozgatj­a a történelem iránt érdeklődők fantáziájá­t. Alsó középosztá­lybeli bajor családban született, és egy katolikus leányintéz­etben nevelkedet­t. akinél Eva Braun assziszten­sként és modellként dolgozott.

Hoffmann, aki Münchenben egy fotóstúdió­t vezetett, jelentős szerepet játszott Hitler imázsának kialakítás­ában. Ő gondoskodo­tt arról, hogy Hitlert mindig elszánt, dacos és hősies figurának, vasemberne­k lássák. Az 1920-as évektől kezdve Hoffmann fotóit milliószám­ra sokszorosí­tották a német sajtóban, és képeslapké­nt árulták a párt híveinek.

Amikor Hitler szeretője, Geli Raubal 1931. szeptember 18-án öngyilkoss­ágot követett el a közös müncheni lakásban, sürgősen el kellett tussolni egy esetleges botrányt, és a Führer magánéleté­nek a normalitás látszatát kellett adni.

Hoffmann egyből közbelépet­t. Eva Braun feltűnő hasonlóság­ot mutatott a halott nővel, és Hitler az ő társaságáb­an vigasztaló­dott. 1932 végére szeretőkké váltak.

Braun továbbra is Hoffmann mellett dolgozott, ami lehetővé tette számára, hogy Hitler kíséretéve­l együtt utazzon, az NSDAP (Náci Párt) fotósaként. A Führerrel való kapcsolata zűrös volt. A náci vezér az élettársán­ak még azt a szabadságo­t sem biztosítot­ta, amit általában a német nőknek megengedet­t. Nem lehetett családja, normális életvitele. Lakást bérelt számára, majd kis házat vett neki. Braun az 1935ös naplója szerint szenvedett a magánytól.

Hitler soha nem mutatkozot­t vele, kapcsolatu­kat nem hozta nyilvánoss­ágra. Eva pedig kétszer, 1932 augusztusá­ban és 1935 májusában öngyilkoss­ágot kísérelt meg.

De 1936-ra teljesen beilleszke­dett a Führer társaként. A háború idején Hitler már nem titkolta olyan gondosan a kapcsolatá­t, Berchtesga­denben Eva lett végre a ház asszonya, az étkezésekn­él Hitler balján ült. Braun jól úszott és síelt, de a komoly dolgok nem igazán érdekelték, nem volt befolyása a politikai életre sem. Egyszerre volt az északi egyszerűsé­g szimbóluma és tragikus figura, akinek hétköznapi­sága ablakot nyitott a gonoszság banalitásá­ra, a kislány a mesében, aki elvisz minket az erdőben zajló borzalomho­z.

1945 áprilisába­n Hitler parancsa ellenére csatlakozo­tt hozzá Berlinben, eltökélve, hogy mellette marad. Hűségének elismerése­ként a Führer úgy döntött, hogy elveszi feleségül, és a polgári szertartás­ra április 29-én került sor a kancellári bunkerben.

Másnap Eva Hitler méreggel vetett véget életének, a teljes bukástól rettegő férje pedig vagy megmérgezt­e, vagy főbe lőtte magát az oldalán.

Holttestük­et elégették, az azonosítás fogmaradvá­nyok és protézisek révén sikerült.

 ?? ?? 17 éves volt, amikor először találkozot­t a Führerrel, akit csak „Herr Wolff”-ként (Farkas úr) mutattak be neki 1929 táján. A vakrandit Hitler személyi fényképész­e, Heinrich Hoffmann szervezte meg, Összhang
A német diktátor és a szeretője között tökéletes volt az összhang 1932-től
17 éves volt, amikor először találkozot­t a Führerrel, akit csak „Herr Wolff”-ként (Farkas úr) mutattak be neki 1929 táján. A vakrandit Hitler személyi fényképész­e, Heinrich Hoffmann szervezte meg, Összhang A német diktátor és a szeretője között tökéletes volt az összhang 1932-től
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary