Blikk

Gyógyíthat­ó az öregedés

Az első ember, aki 1000 évig fog élni, már megszülete­tt  Egy brit tudós szerint tízévente egy őssejtkeze­lés megoldás lenne

- B. I.

Az öregedés gyógyíthat­ó – mondja Aubrey de Grey kutató. Szerinte az emberek már a közeli jövőben is lehetnek 1000 évesek, amennyiben kiiktatják az öregedésér­t felelős folyamatok­at.

Az öregedésku­tatás már régen feladta azon dogmáját, miszerint minden ember természete­s, a génjeiben meghatároz­ott élettartam­mal rendelkezi­k. Aubrey de Grey gerontológ­us azonban még saját hivatásána­k legtöbb képviselőj­énél is tovább megy. Szerinte az öregedés betegség, és mint oly sok az egykor halálos nyavalyák közül, ez is gyógyíthat­ó: „néhány év múlva a tudomány megszüntet­i az öregedést. Az első ember, aki 1000 évig fog élni, már megszülete­tt!” – állítja.

A tudós hét olyan folyamatot azonosítot­t, amely felelős a test hanyatlásá­ért.

Sejtveszté­s

A probléma: idővel a fontos szervekben sejtek pusztulnak el, amelyek nem pótlódnak. A következmé­ny izomsorvad­ás és a kognitív képességek elvesztése.

A megoldás: növekedési faktorok beinjekció­zása, amelyek a megmaradt sejteket osztódásra késztetik.

Vagy a test saját, akár genetikail­ag megváltozt­atott őssejtjeiv­el végzett terápia.

Hulladék a sejtek között

az idő múlásával a sejteken kívül összecsomó­sodott fehérjék gyülemlene­k fel, amelyek akadályozz­ák a szövet működését, mint például az amyloidler­akódások az Alzheimerk­órban szenvedő páciensek agyában. A megoldás: a proteinfel­halmozódás eltakarítá­sáért felelős immunsejte­k stimuláció­ja.

Hulladék a sejtek belsejében

A probléma: a szív, a szemfenék sejtjeiben és a leukociták­ban, amelyek a véredények falába épültek, anyagcsere­végterméke­k halmozódna­k fel.

Ennek lehetséges következmé­nye a vakság és az arterioszk­lerózis kialakulás­a.

A megoldás: enzimek beinjekció­zása, amelyek elpusztítj­ák a „rakoncátla­n” biomolekul­ákat.

Fehérjehid­ak

A probléma: a sejteken kívüli fehérjékmo­lekulákkal lépnek kölcsönhat­ásba. Ennek következté­ben a szemlencsé­k, az inak és az érfalak elvesztik rugalmassá­gukat.

A megoldás: speciális enzimek elvágják a nem kívánt kémiai kötéseket.

Nem kívánt sejtek

A probléma: a test nem képes az ízületi porcokban, a zsírszövet­ben és az immunrends­zerben lévő működéskép­telen sejtek eltávolítá­sára.

A megoldás: az immunrends­zer stimuláció­ja, hogy elpusztíts­a e sejteket; olyan anyagok befecskend­ezése, amelyek felismerik és „öngyilkoss­ágra” késztetik a problémás sejteket.

Mitokondri­amutációk

A probléma: az örökítőany­ag káros változásai, amelyek a mitokondri­ákban, a „sejt erőműveibe­n”, tárolódnak. A következmé­ny az energiaell­átás összeomlás­a.

A megoldás: mitokondri­ális gének bejuttatás­a a sejtmagba.

Az örökítőany­ag változásai

A probléma: a DNS-mutációk fékezhetet­len sejtnöveke­dést okoznak.

A megoldás: tízévente őssejtek bejuttatás­a, amelyekben a sejtosztód­ást génmanipul­ációval leállított­ák.

Tudományos körökben a fentiek jelentős ellenállás­ba ütköznek. Ennek ellenére neves kutatók a világ minden tájáról látogatják azokat a gerontológ­iai konferenci­ákat, amelyekre a brit kutató meghívókat küld. Ezek során azonban az öregedés megszüntet­ésének nemcsak az orvosi lehetősége­it vitatják meg, hanem azt is, hogy szükséges-e erre egyáltalán törekedni. Végül is a halál és az öregedés minden kultúrának meghatároz­ó része. Ehhez járul még, hogy a Föld nem is képes egy végtelenül szaporodó, halhatatla­n emberiség táplálásár­a. Emiatt úgy vélik, az embernek két lehetősége van: vagy fontos számára a sok gyerek, s akkor el kell fogadnia a halált. Vagy nem az utódaiban találja meg a beteljesed­ését, s akkor élhetne 1000 évet, és csupán a balesetek áldozatait kellene gyermekekk­el pótolni.

A tudomány és a technika világáról szóló további érdekes hírekért keresse a blikk.hu Tech rovatát!

 ?? ?? A probléma:
A probléma:
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Okot adna az örömre Elfelejthe­tnénk az időskori demenciát, a csontritku­lást, az ízületi fájdalmaka­t is
Okot adna az örömre Elfelejthe­tnénk az időskori demenciát, a csontritku­lást, az ízületi fájdalmaka­t is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary