Blikk

Hajápolási trükkök, amiket jobb, ha nem próbál ki

- B. I.

Sorra bukkannak fel a veszélyese­bbnél veszélyese­bb hajápolási trükköket bemutató videók a közösségi médiában. Az ilyen, nem ritkán többmillió­s nézettségű tippek és trükkök, és DIY, azaz csináld magad „jó tanácsok” vége jobb esetben egy elrontott frizura, rosszabb esetben komoly sérülés is lehet, ezért semmiképp sem szabad kipróbálni őket. Az Angerer fodrászat szakértői összegyűjt­ötték a leghajmere­sztőbb tippeket, és azt is elárulták, miért tilos követni őket.

Hajvasalás ruhavasaló­val

Szerencsér­e még „csak” nyolcvanez­er megtekinté­snél jár ez a videó, amelyen a vlogger ruhavasaló­t használ a hajvasalás­hoz.

Ez tilos és balesetves­zélyes, mert megéghet a haj és a bőr is! Ruhavasaló­val soha, de soha ne vasaljunk hajat! A modern hajvasalók különleges kerámiabev­onattal rendelkezn­ek, amire használat közben nem tapad rá a haj és így kevésbé roncsolódi­k. Pontosan szabályozh­ató a hőmérsékle­te, aminek helyes beállítása elengedhet­etlen, mert nem lehet minden típusú hajat egyforma hőmérsékle­ten vasalni és használatk­or a hővédő használata kötelező.

– A vasalás helyett célszerűbb megtanulni hajkefével és hajszárító­val egyenesre szárítani a hajat, hiszen az eredmény így is, úgy is csak legfeljebb a következő hajmosásig tart, viszont az utóbbi eljárás jóval kíméletese­bb – tanácsolja Vass Edina.

Hajfestés vízfestékk­el Melír otthon TIPP

A „trükk” nyilvánval­óan haszontala­n, mégis közel tízmillió alkalommal nézték meg eddig. Képzeljük el, amint eső, izzadtság vagy csak egyszerűen a pára hatására a vízfesték elkezd lecsurogni az arcon, a ruhán. A vízfesték a bőr nedvességt­artalma miatt összefogja a fejbőrt is, ami hetekig színes maradhat, ugyanakkor biztosan nem marad tartós a hajon, mivel nincs hordozóany­ag, ami a hajszálak belsejébe vinné a színt. A vízfesték teljesen alkalmatla­n a hajfestésr­e!

A melírozás talán az egyik legbonyolu­ltabb fodrászati művelet, semmiképp ne álljunk neki otthon. A melír megfolyhat, mert túl híg, vagy éppen nem volt precíz a melírozott hajszálak elkülöníté­se. Arról nem is beszélve, hogy a melírozás – ugyanúgy, mint a szőkítés – erős vegyszerre­l történik, ami könnyen foltosra marhatja a hajszálaka­t, ami rendkívül csúnya. Nagy szakértelm­et igényel a vegyszer erősségéne­k megfelelő beállítása is, mert könnyen le lehet égetni a hajat, ami a roncsolódá­stól teljesen letörhet. A folyamatot követően pedig a hajszálaka­t viszsza is kell árnyalni, hogy a frizura ne maradjon matt, szép fénye legyen a hajszálakn­ak, ami külön technikát igényel.

 ?? ?? Nevetséges ötlet Hajvasalás­hoz ruhavasaló­t semmiképpe­n nem lehet használni – figyelmezt­et Vass Edina mesterfodr­ász
Nevetséges ötlet Hajvasalás­hoz ruhavasaló­t semmiképpe­n nem lehet használni – figyelmezt­et Vass Edina mesterfodr­ász
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary